Chula Brand jest pionierem w biologicznym zwalczaniu szkodników papai

Chula Brand jest pionierem w biologicznym zwalczaniu szkodników papai

Biologiczne zwalczanie szkodników minimalizuje użycie szkodliwych chemikaliów i promuje zrównoważone praktyki rolnicze, które można wdrożyć w uprawach polowych. Potwierdza to Chula Brand, wiodąca firma w produkcji i eksporcie papai, której udało się zwalczyć szkodniki odpowiedzialne za straty w produkcji w bezpieczny i skuteczny sposób.

Play

Chula Brand to firma z ponad 20-letnim doświadczeniem w produkcji i dystrybucji papai i innych owoców tropikalnych, takich jak ananas i limonka. Ważną częścią ich misji jako producenta jest przyczynianie się do zdrowej żywności na świecie, a aby to osiągnąć, muszą produkować żywność o niższym obciążeniu chemicznym.

Zmotywowana stratami spowodowanymi przez przędziorka dwuplamkowego (Tetranychus urticae) i mączlika(Trialeurodes variabilis) oraz nieskutecznością konwencjonalnych metod, ze względu na odporność generowaną przez te szkodniki, Chula Brand zaczęła rozwijać swoje programy kontroli biologicznej we współpracy z Koppert ponad dwa lata temu.

Chula Brand i Koppert: udana współpraca

Aby zmniejszyć obciążenie akarycydami i innymi pestycydami chemicznymi, a w konsekwencji produkować bezpieczniejszą żywność lepszej jakości, firma Chula Brand podjęła decyzję o zastosowaniu biologicznej ochrony upraw w ramach zintegrowanej strategii ochrony przed szkodnikami (IPM). Chociaż zrozumienie zdolności adaptacyjnych owadów na otwartym polu i zapobiegawcze podejście do uwalniania naturalnych wrogów było początkowo wyzwaniem, znaleźli sojusznika w Koppert, który nie tylko oferuje produkty najwyższej jakości, ale także towarzyszy im w tej transformacji.

"Doświadczenie ze stosowaniem tych produktów było dla Chula Brand sporym wyzwaniem, ponieważ przeszliśmy od konwencjonalnego zarządzania do bardziej przyjaznego dla środowiska. Na początku największym wyzwaniem było zrozumienie zdolności adaptacyjnych owadów do roślin na otwartych polach" - powiedział Carlos Canul, kierownik techniczny Chula Brand Mexico.

Dzięki wynikom testów i prób polowych przeprowadzonych we współpracy z Koppert, Chula Brand zmniejszyła swoje obciążenie chemiczne do historycznego minimum i wdrożyła programy kontroli biologicznej w ponad czterech sadach produkujących papaję w Meksyku. Przyczyniło się to do realizacji misji firmy jako producenta, polegającej na poprawie i dbaniu o zdrowie upraw, pracowników i konsumentów końcowych, którzy mogą teraz cieszyć się produktem całkowicie bezpiecznym do spożycia.

Przyszłość kontroli biologicznej w produkcji papai

Koppert posiada portfolio naturalnych rozwiązań do zwalczania głównych szkodników, które wpływają na uprawy papai, takich jak europejski czerwony roztocz, biały roztocz, mączlik, mszyce i skoczki poprzez uwalnianie i ustanawianie ich głównych naturalnych wrogów w uprawach. "Przyszłość kontroli biologicznej w uprawach tropikalnych, takich jak papaja, będzie w dużym stopniu zależała od nauki i badań. A także to, co mogą wnieść firmy takie jak Koppert, wprowadzając bardzo specyficzne rozwiązania biologiczne, które nie rozwijają odporności na szkodniki", powiedział José Armida, dyrektor rolny Chula Brand Mexico, o przyszłości kontroli biologicznej w uprawach tropikalnych, takich jak papaja.

Dzięki wspólnym badaniom i rozwojowi z firmami takimi jak Chula Brand, Koppert był w stanie ochronić ponad 450 hektarów upraw papai w Meksyku.