Grzyby
Potocznie grzybem nazywa się mięsiste owocniki różnych gatunków grzybów, najczęściej rosnące nad ziemią i wyrastające z gleby lub bezpośrednio z tkanki żywiciela.
Grzyby jadalne to mięsiste, jadalne owocniki niektórych gatunków grzybów wielkoowocnikowych, czyli takich, których owocniki są na tyle duże, że są widoczne gołym okiem. Mogą rosnąć pod ziemią (grzyby hipogeiczne) lub nad ziemią (grzyby epigeiczne), gdzie można je zbierać ręcznie. Jadalność grzybów określa się zarówno na podstawie nietoksyczności dla ludzi, jak i pożądanych cech smakowych i zapachowych.
Większość grzybów dostępnych w sklepach pochodzi z masowych upraw komercyjnych. Najpopularniejszym grzybem handlowym jest pieczarka dwuzarodnikowa (Agaricus bisporus) hodowana w kontrolowanych warunkach w pieczarkarniach. Większość ludzi może bezpiecznie jeść te grzyby. Uprawia się kilka odmian komercyjnych A. bisporus, w tym pieczarki białe, crimini i portobello. Producenci i hodowcy wciąż poszukują nowych, wyjątkowych produktów, więc na rynku dostępnych jest też wiele innych odmian grzybów.