Biologiczne zaprawianie nasion

zaprawianie nasion
zaprawianie nasion

Informacje ogólne

Popyt na rozwiązania do biologicznego zaprawiania nasion wciąż rośnie. Dzięki nim rolnicy mogą minimalizować straty w uprawach, a tym samym chronić swoje plony i utrzymywać jakość. W ofercie firmy Koppert dostępna jest zaprawa Panoramix, która usprawnia przyswajanie składników odżywczych i zwiększa odporność upraw na stres abiotyczny, w tym na niedobór wody i zbyt duże zasolenie.

zaprawianie zboża
zaprawianie zboża

Czym jest biologiczne zaprawianie nasion?

Biologiczne zaprawianie nasion polega na stosowaniu aktywnych składników — mogą to być drobnoustroje, na przykład grzyby lub bakterie, bądź ekstrakty z roślin i alg.

Substancje biologiczne są nanoszone na nasiona w postaci proszku lub płynu. Całe nasiono jest równomiernie pokrywane, dzięki czemu korzystne substancje na pewno będą dostępne, gdy nasiono będzie ich potrzebować.

zalety biologicznego zaprawiania nasion
zalety biologicznego zaprawiania nasion

Biologicznego zaprawianie nasion - jakie są zalety?

Biologiczne zaprawianie nasion ma korzystny wpływ na wzrost i odporność rośliny, pozwala minimalizować stres abiotyczny, wspomaga rozwój systemu korzeniowego i zwiększa produktywność upraw. Zależnie od stosowanego organizmu preparaty mikrobiologiczne mogą mieć liczne zalety:

  • Biologiczne zaprawianie nasion zapewnia stymulację biologiczną, dzięki której roślina staje się silniejsza i lepiej rośnie.
  • Stosowanie zaprawiania zwiększa plony, a jednocześnie wspomaga rośliny w zwalczaniu patogenów i minimalizacji stresu biotycznego.
  • Mikroorganizmy wspomagające wzrost rośliny kolonizują korzenie i chronią uprawę przez cały sezon wegetacyjny.
  • Zaprawianie nasion zwiększa dostępność składników odżywczych w systemie korzeniowym i ułatwia ich przyswajanie.
  • Wspomaganie wzrostu korzeni i pędów przyspiesza wczesne przyrosty oraz zwiększa zarówno plony, jak i wartość odżywczą roślin.
  • Biologiczne zaprawianie zboża pozwala ograniczyć ilość stosowanych środków ochrony roślin, dzięki czemu ogrodnicy są mniej narażeni na kontakt z chemikaliami, a ich działalność ma mniejszy wpływ na środowisko. Dodatkowo minimalizuje to ilość środków chemicznych przenikających do gleby.
Potrzebujesz pomocy?