Trianum-P

Nazwa naukowa:
Trichoderma harzianum T-22
Organizm pożyteczny:
Pożyteczne grzyby
Typ:
Biofungicyd
Substancja czynna:
Trichoderma harzianum T-22
  • Zapobiega chorobom przenoszonym przez glebę i wspiera ich zwalczanie

  • Wspomaga wzrost i wyrównanie roślin

  • Preparat w postaci proszku może być łatwo rozprowadzany w wodzie i aplikowany przez zraszanie, nawadnianie kropelkowe lub opryskiwanie

  • Zapobiega chorobom przenoszonym przez glebę i wspiera ich zwalczanie

  • Wspomaga wzrost i wyrównanie roślin

  • Preparat w postaci proszku może być łatwo rozprowadzany w wodzie i aplikowany przez zraszanie, nawadnianie kropelkowe lub opryskiwanie

Użyj do

Użyj do

Trianum-P chroni rośliny przed szeregiem chorób korzeni przenoszonych przez glebę dzięki kilku różnym mechanizmom działania. Wspomaga również rozwój systemu korzeniowego, pobieranie składników odżywczych i wzrost roślin.

Choroby

Grzyby Trichoderma harzianum T-22 chronią przed chorobami przenoszonymi przez glebę, w tym Pythium, Rhizoctonia, Fusarium, Sclerotinia i Microdochium. Dodatkowo preparat Trianum-P wspomaga wzrost roślin, które osiągają równą wielkość.

Rodzaje upraw

Preparat Trianum-P może być stosowany w większości upraw.

Zasada działania

Zasada działania

Sposób działania

Sposób działania produktu Trianum-P opiera się na następujących mechanizmach:

Konkurencja o miejsce
Trianum-P rozwija się na powierzchni korzeni szybciej niż inne grzyby glebowe. Dzięki temu inne grzyby nie mają możliwości zasiedlenia korzeni.

Konkurencja o składniki odżywcze
Trianum-P odcina źródło składników odżywczych niezbędnych do rozwoju patogenów. Dzięki temu nie mają one możliwości rozwinięcia się.

Pasożytowanie na patogenach
Trianum-P obrasta również grzybnię patogenów. Powoduje to rozkład ścian komórkowych i obumieranie patogenów.

Wzmacnianie rośliny
Trianum-P wzmacnia system korzeniowy, ponieważ stymuluje rozwój dodatkowych włośników, co pozwala roślinom skuteczniej pobierać wodę i składniki odżywcze. Dzięki temu rośliny są silniejsze i bardziej jednolite, co przekłada się na lepsze plony. Wpływ preparatu jest szczególnie wyraźny, gdy rośliny są narażone na stres lub uprawiane w nieoptymalnych warunkach. Preparat Trianum-P dodatkowo wzmacnia mechanizm obronny nadziemnych części rośliny dzięki zjawisku indukowanej odporności systemicznej (ISR). Działanie preparatu Trianum-P pozwala uwolnić niektóre związane składniki odżywcze, na przykład mangan, a następnie umożliwić ich przyswajanie przez rośliny.

Specyfikacja produktu

Specyfikacja produktu

Wielkość opakowania Worki 500 gramów i 5 kilogramów w kartonowym opakowaniu.
Formulacja Granulat rozpuszczalny w wodzie (WG).
Stężenie 1x10⁸ cfu (żywotne zarodniki Trichoderma harzianum T-22)/gram.
Instrukcja stosowania

Instrukcja stosowania

Przygotowanie

  • W wiadrze wymieszać 1 część środka Trianum-P z 5 częściami wody.
  • Dokładnie wymieszać.
  • Uzyskaną zawiesinę dodać do odpowiedniej ilości wody, aby uzyskać docelowy roztwór do nasączania lub opryskiwania.
  • Mieszać ciągle, aby zapewnić jednorodne rozprowadzenie zarodników w pojemniku.
  • Stosować w dniu sporządzenia roztworu, ponieważ jakość zarodników spada w ciągu kilku godzin.

Stosowanie

Preparat Trianum-P może być aplikowany poprzez systemy nawadniania lub oprysk podłoża w czasie wysiewu. W celu uzyskania optymalnego efektu środek Trianum-P należy stosować w uprawie jak najwcześniej.

Aplikowanie poprzez nasączanie lub opryskiwanie:

  • Środek Trianum-P można aplikować bez specjalnego sprzętu do nasączania lub opryskiwania.
  • Po aplikacji dokładnie przepłukać sprzęt wodą.
  • Stosowany roztwór powinien być na tyle rzadki, by zapewnić dobre przenikanie do gleby lub podłoża, jednak bez nadmiernego spływania.

Aplikowanie poprzez podlewanie kropelkowe:

  • Zarodniki zawarte w produkcie Trianum-P szybko przenikają do korzeni. Dlatego należy wprowadzić preparat za filtrem piaskowym i upewnić się, że filtry systemu nawadniającego są czyste – grzyby mogą przyczepić się do materiału organicznego w filtrach.
  • Dla maksymalnej skuteczności przywierania zarodników do korzeni należy unikać nadmiernego podlewania i odprowadzania wody w ciągu pierwszych dwóch dni od zastosowania produktu. Trianum-P nie jest produktem systemowym i nie jest przyswajany przez rośliny.
  • Co najmniej jeden dzień przed aplikowaniem produktu Trianum-P i dwa dni po aplikacji nie należy stosować żadnych środków dezynfekujących w systemach nawadniania kropelkowego.

Dawkowanie

  • Dawkowanie preparatu Trianum-P zależy od rodzaju uprawy. Powinno być zawsze dostosowane do wymogów danej sytuacji. Informacje dotyczące zalecanej dawki dla każdej uprawy i sytuacji znajdują się na etykiecie.
  • Dawki zwykle wynoszą od 1–5 kilogramów/hektar lub 15–30 gramów/1000 roślin
  • Aby uzyskać porady dotyczące najlepszej strategii zwalczania szkodników, należy skonsultować się z doradcą firmy Koppert lub autoryzowanym dystrybutorem produktów Koppert.

Czas stosowania

Preparat należy rozprowadzić prewencyjnie podczas wysiewu lub wkrótce po zasadzeniu roślin.

Warunki środowiskowe

Produkt Trianum-P jest skuteczny w różnych warunkach środowiskowych. Grzyby Trichoderma harzianum T-22 rozwijają się w szerokim zakresie temperatur (10–34°C/50-93°F) i odczynów pH (4–8), w różnych podłożach.

Skutki uboczne

Pestycydy mogą mieć bezpośredni lub pośredni wpływ na roztwory biologiczne. Dowiedz się, które pestycydy wywołują skutki uboczne istotne dla tego produktu

Koppert One - Skutki Uboczne
Postępowanie z produktem

Postępowanie z produktem

Czas przechowywania po odbiorze

Data przydatności znajduje się na opakowaniu.

Temperatura przechowywania

4-8°C/39-46°F.

Warunki przechowywania

Unikać bezpośredniego nasłonecznienia.

Do pobrania

Obowiązują ogólne warunki firmy Koppert (spółki Koppert B.V. i jej spółek zależnych). Należy używać wyłącznie produktów dopuszczonych do stosowania na danym gatunku roślin w kraju i regionie klienta. Zawsze przestrzegaj lokalnych wymogów dotyczących rejestracji. Firma Koppert nie ponosi odpowiedzialności za nieuprawnione użycie. Firma Koppert nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne pogorszenie jakości produktów w wyniku ich przechowywania przez okres dłuższy niż zalecany lub w niewłaściwych warunkach.