Czym są muchówki?
Istnieje szereg rodzajów muchówek, które są szkodnikami upraw rolniczych, ogrodniczych i grzybów. Wśród gatunków, które mogą powodować zniszczenia lub utrudniać prowadzenie upraw, można wymienić między innymi niewielkie muchówki z rodziny ziemiórkowatych (Sciaridae) oraz wodarkowatych (Ephydridae), których larwy żywią się przeważnie gnijącym materiałem roślinnym i występują głównie w glebie. Muszki plamoskrzydłe (Drosophila suzukii) stały się w ostatnich czasach jednym z głównych zagrożeń dla hodowli owoców miękkich w Europie i Ameryce Północnej. Zarówno ziemiórkowate, jak i wodarkowate stanowią problem głównie w szklarniach. Ich larwy żyją w ziemi i preferują wilgotne podłoże, bogate w materię organiczną. Choć nie powodują one bezpośrednich zniszczeń roślin, często stanowią problem ze względu na ich dużą liczebność. Larwy muchówek z rodziny płaskorożkowatych (głównie Lyprauta sp.) mogą wyrządzać szkody w storczykach doniczkowych. Muszki plamoskrzydłe trafiły w ostatnich latach do Europy i obu Ameryk, gdzie wyrządzają ogromne szkody w uprawach owoców miękkich.
Szkody wyrządzone przez muchówki
Muchówki powodują uszkodzenia roślin zarówno bezpośrednio, jak i pośrednio. Rodzaj zniszczeń zależy od gatunku muchówki. Bezpośrednie uszkodzenia są wynikiem żerowania larw na korzeniach włośnikowatych oraz miękkich korzeniach roślin, a także na łodygach, tkankach liści i owocach. Uszkodzenia pozostawiane przez żerujące larwy stanowią drogi zakażeń roślin przez różne grzyby chorobotwórcze, w tym między innymi Fusarium sp. oraz Botrytis sp. Dorosłe osobniki mogą również przenosić patogeny z zakażonych roślin na zdrowe. Wydzielina osadzona na liściach lub kwiatach w uprawach ozdobnych, sałacie i ziołach również powoduje uszkodzenia kosmetyczne, a czasami skala tego zjawiska może opóźnić wzrost, zwłaszcza młodych sadzonek.