Czym są wciornastki?
Niektóre gatunki wciornastków stanowią poważny problem w ogrodnictwie szklarniowym. Wciornastek zachodni (Frankliniella occidentalis) jest najbardziej szkodliwym gatunkiem. Wciornastkowate tworzą rząd Thysanoptera (wciornastki) – nazwa ta, pochodząca z greki, oznacza dosłownie „postrzępione skrzydła” i odnosi się do rzęsopodobnej strzępiny wzdłuż obu krawędzi ich cienkich skrzydeł. Znanych jest ponad 6000 gatunków. Większość z nich jest nieszkodliwa, niektóre to drapieżniki, a mniej niż 20 gatunków może powodować szkody w uprawach rolnych i sadowniczych. Wciornastki są małymi owadami (o długości 0,5–14 mm); największe gatunki występują w obszarach tropikalnych. W klimacie umiarkowanym nie przekraczają 2,5 mm. Wszystkie gatunki wciornastków wyrządzające szkody w uprawach szklarniowych należą do rodziny Thripidae.
Szkody wyrządzone przez wciornastki
Wciornastki powodują uszkodzenia roślin poprzez nakłuwanie komórek tkanek powierzchniowych i wysysanie ich zawartości, co skutkuje obumieraniem otaczającej tkanki. Powstałe srebrnoszare plamy na liściach i czarne kropki ich odchodów wskazują na ich obecność w uprawie. W kolejnych etapach puste komórki ulegają wysuszeniu, a sąsiadujące z nimi komórki brązowieją. Żywotność rośliny zmniejsza się na skutek utraty chlorofilu. W przypadku poważnego ataku liście mogą usychać, mogą także pojawić się uszkodzenia owoców, w zależności od gatunku wciornastków i ich gradacji. W przypadku roślin ozdobnych zniszczenia dotyczą zarówno kwiatów, jak i liści, które ulegają deformacji. Wciornastki są również odpowiedzialne za przenoszenie wirusów, spośród których najbardziej znanym jest wirus brązowej plamistości pomidora (TSWV), przenoszony głównie przez F. occidentalis..
Szkody wyrządzone przez wciornastki
Filmy na temat zwalczania wciornastków
Zapraszamy do obejrzenia filmu lub odwiedzenia naszego kanału w serwisie YouTube, gdzie można zobaczyć nasze produkty do zwalczania wciornastków w działaniu.