


Czym są mączliki?
Mączliki należą do rzędu pluskwiaków (Hemiptera) do rodziny mączlikowatych Aleyrodidae. Najpowszechniej występującymi gatunkami są mączlik szklarniowy (Trialeurodes vaporariorum) oraz mączlik ostroskrzydły (Bemisia tabaci). Oba te gatunki są szeroko rozpowszechnionymi i w gruncie rzeczy porównywalnymi wszystkożercami. Występują głównie w uprawach szklarniowych i pod osłonami, choć latem migrują również na rośliny uprawiane w polu.
Szkody wyrządzone przez mączliki
Na roślinach żerują zarówno larwy jak i osobniki dorosłe. Larwy mączlika potrzebują dużo białka do wzrostu, co sprawia, że spożywają znaczne ilości soku roślinnego. Zawiera on duże stężenie cukru, którego nadmiar jest wydalany przez larwy w postaci lepkiej spadzi:
- Jeśli populacja jest bardzo duża, żerowanie na soku roślinnym może mieć wpływ na fizjologię rośliny, w wyniku czego jej wzrost zostanie opóźniony. W pełnym słońcu liście mogą więdnąć i opadać. Takie uszkodzenie liści może z kolei wpływać na rozwój owoców i prowadzić do zmniejszenia plonu.
- Wysysanie soku roślinnego i wydzielanie spadzi przez mączliki zmniejsza walory estetyczne plonów. Jest to szczególnie ważne w przypadku roślin ozdobnych.
- Spadź odkładająca się na owocach sprawia, że stają się one lepkie. Do owocu łatwo przylegają zabrudzenia, co sprzyja rozwojowi grzybów sadzakowych (Cladosporium spp.). Zaatakowane owoce nie nadają się do sprzedaży. Pleśń rozwija się także na liściach, ograniczając fotosyntezę i oddychanie rośliny.
- Wirusy mogą być przenoszone pomiędzy roślinami zarówno przez T. vaporariorum jak i B. tabaci.
Filmy na temat zwalczania mączlików
Zapraszamy do obejrzenia filmu lub odwiedzenia naszego kanału w serwisie YouTube, gdzie można zobaczyć nasze produkty do zwalczania mączlików w działaniu.