Natupol Fly

Natupol Fly Lucilia sericata

Użyj Natupol Fly do:

Zapylanie odizolowanych upraw o mniejszej skali produkcji, na przykład roślin uprawianych dla nasion

Opakowania:

Kartonowa tuba zawierająca 1 kg poczwarek (ok. 30 000 much)

Informacje ogólne

Kiedy używać produktu Natupol Fly?

Produkt Natupol Fly, czyli muchy z gatunku Lucilia sericata (padlinówka skórnica), sprawdza się w przypadku mniejszych upraw o nielicznych kwiatach lub gatunków roślin wytwarzających bardzo mało pyłku. Dotyczy to między innymi roślin kapustnych (Cruciferae), selerowatych (Umbeliferae) i amarylkowatych (Amaryllidaceae). W przypadku roślin uprawianych dla nasion muchy te doskonale uzupełniają działania trzmieli i pszczół.

Jak działa produkt Natupol Fly?

Podczas poszukiwania nektaru w kwiatach muchy dotykają pyłku. Muchy nie żywią się pyłkiem, a jedynie są nim oklejone. Gdy mucha odwiedza inne kwiaty, pyłek jest przenoszony na słupek kwiatu, co umożliwia zapylenie.

Jak używać Natupol Fly

Play video

Natupol Fly — stosowanie

  • Stosowaną ilość należy dostosować do liczby kwiatów na metr kwadratowy.
  • Chronić poczwarki przed bezpośrednim nasłonecznieniem i wilgocią, w tym deszczem i kondensacją. Można w tym celu używać na przykład kubków jednorazowych z pokrywkami lub torebek. Nie rozsypywać poczwarek na terenie uprawy.
  • Muchy będą się wykluwać stopniowo, w zależności od temperatury.

Dozowanie

  • Kapustne: orientacyjnie 20–25 ml poczwarek na m² raz w tygodniu
  • Astrowate: orientacyjnie 15–20 ml poczwarek na m² raz w tygodniu
  • Selerowate: orientacyjnie 20–25 ml poczwarek na m² raz w tygodniu
  • Liliowate: orientacyjnie 20–25 ml poczwarek na m² raz w tygodniu

Optymalne warunki do stosowania produktu Natupol Fly

  • Konieczne jest odpowiednie podlewanie roślin, ponieważ muchom niezbędna jest wilgoć pozyskiwana z nektaru roślinnego.
  • Produkt Natupol Fly sprawdza się najlepiej w temperaturze otoczenia 18–28°C.

Przechowywanie i zasady postępowania

  • Produkt Natupol Fly można przewozić i przechowywać w umiarkowanej temperaturze (maks. 18–20°C) przez maksymalnie 3 dni bez ryzyka przegrzania.
  • Jeśli pożądane jest opóźnienie rozwoju poczwarek, produkt można przechowywać w temperaturze 4–8°C przez maksymalnie 7 dni.

Skontaktuj się z ekspertem

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Skontaktuj się z naszym ekspertami.
Nasze produkty i rozwiązania tworzymy specjalnie dla profesjonalnych producentów.

Ta strona jest chroniona zabezpieczeniem reCAPTCHA oraz Polityką prywatnościWarunki korzystania z usług Google.
Ta strona jest chroniona zabezpieczeniem reCAPTCHA oraz Polityką prywatnościWarunki korzystania z usług Google.

Zasubskrybuj nasz biuletyn

Otrzymuj najnowsze informacje dotyczące swoich upraw prosto do skrzynki pocztowej

Ta strona jest chroniona zabezpieczeniem reCAPTCHA oraz Polityką prywatnościWarunki korzystania z usług Google.
Przewiń na początek