Czym są przędziorkowate?
Przędziorkowate są szkodnikami, które stanowią zagrożenie dla wielu upraw na całym świecie. Pomimo niewielkich rozmiarów są one w stanie bardzo szybko wyrządzić poważne szkody ze względu na swoją dużą zdolność reprodukcyjną. Na świecie występuje ponad 1200 gatunków, a wiele z nich atakuje najpowszechniejsze uprawy. Przędziorek chmielowiec (Tetranychus urticae) jest zdecydowanie najpowszechniejszym gatunkiem w szklarniach i wielu uprawach polowych.
Zniszczenia spowodowane przez przędziorkowate
Larwy, nimfy i osobniki dorosłe powodują uszkodzenie rośliny żywicielskiej poprzez żerowanie na soku roślinnym. Występują głównie na spodniej stronie liści, gdzie przebijają komórki i wysysają zawartość. Puste martwe komórki stają się żółte, a w wielu roślinach uszkodzenie może być również widoczne na górnej powierzchni liści w postaci małych, żółtych kropek. Niszczenie komórek prowadzi do ograniczenia fotosyntezy, zwiększenia transpiracji i zmniejszenia wzrostu roślin. Wraz z powiększaniem się skali uszkodzeń żółkną całe liście, a po usunięciu większej ilości soku komórki, liść i ostatecznie cała roślina mogą umrzeć. Nimfy i osobniki dorosłe wytwarzają sieci, które mogą całkowicie pokrywać rośliny, na których żyją i żerują przędziorki. Sieci i plamy na liściach wpływają na wygląd plonów. Jest to szczególnie istotne w przypadku roślin ozdobnych.