Natupol

Nazwa naukowa:
Bombus terrestris
Typ:
Naturalny zapylacz
Organizm pożyteczny:
Trzmiele
Rodzaj organizmu:
Trzmiel zwyczajny
  • Standardowy ul dla trzmieli do stosowania w uprawach chronionych

  • Wyposażony w nadruk Beevision

  • Wyposażony w drzwiczki Beehome

  • Standardowy ul dla trzmieli do stosowania w uprawach chronionych

  • Wyposażony w nadruk Beevision

  • Wyposażony w drzwiczki Beehome

Użyj do

Użyj do

Ule Natupol mogą być stosowane do zapylania różnorodnych roślin przy powierzchni uprawy co najmniej 2000 m² i około 25–35 kwiatach na m² tygodniowo.

Rodzaje upraw

Różne odmiany pomidorów oraz inne uprawy warzywne lub owocowe.

Zasada działania

Zasada działania

Sposób działania

Po ustawieniu ula trzmiele robotnice zaczynają zapylać kwiaty, jednocześnie zbierając pyłek do karmienia czerwi. W ciągu kilku tygodni po ustawieniu ula pojawiają się nowe robotnice, zwiększając zarówno wielkość kolonii, jak i wydajność zapylania. Po kilku tygodniach kolonia osiąga swoją maksymalną wielkość, co prowadzi do zmniejszenia liczebności i aktywności w zakresie zapylania. Tempo rozwoju kolonii zależy od warunków środowiskowych oraz ilości i jakości pyłku.

Specyfikacja produktu

Specyfikacja produktu

Wygląd produktu

Jeden ul zawierający jedną kolonię trzmieli, w tym królową-matkę, robotnice, czerwie i wodę z cukrem.

Instrukcja stosowania

Instrukcja stosowania

Natupol — stosowanie

  • Ul należy ustawić na poziomej platformie, aby uniknąć przechylania go i rozlewania wody z cukrem.
  • Ustawić ul na wysokości około 20–60 cm nad ziemią w cieniu roślin lub w razie potrzeby zapewnić dodatkowe zacienienie.
  • W czasie, gdy dni są krótsze (<10 godzin oświetlenia) należy umieścić ul w pobliżu wierzchołków roślin w taki sposób, by był wystawiony na działanie światła dziennego od samego rana.
  • Po zmianie pozycji ula należy odczekać co najmniej 15 minut przed otwarciem wejścia do ula, aby trzmiele miały czas się uspokoić.
  • Białe przesuwane drzwiczki każdego z uli należy wyciągnąć do góry, aż pojawią się dwa otwory (wejściowy i wyjściowy). Nie należy zdejmować małych, szarych drzwiczek znajdujących się pod pokrywą.
  • Wydajność i czas trwania zapylania są uzależnione od warunków środowiskowych i różne dla poszczególnych upraw. Aby uzyskać porady dotyczące najlepszej strategii zwalczania szkodników, należy skonsultować się z doradcą firmy Koppert lub autoryzowanym dystrybutorem produktów Koppert.

Warunki środowiskowe

Ule Natupol sprawdzają się najlepiej w temperaturach otoczenia w zakresie od 12 do 30°C. Należy zwrócić uwagę na wskazówki dotyczące najlepszych praktyk w warunkach sztucznego oświetlenia lub w gorącym klimacie.

Skutki uboczne

Pestycydy mogą mieć bezpośredni lub pośredni wpływ na roztwory biologiczne. Dowiedz się, które pestycydy wywołują skutki uboczne istotne dla tego produktu

Koppert One - Skutki Uboczne
Postępowanie z produktem

Postępowanie z produktem

Czas przechowywania po odbiorze

Aby uzyskać najlepsze wyniki zapylania, należy rozpocząć używanie ula już w dniu dostawy. W razie potrzeby ule mogą być przechowywane maksymalnie 1 dzień.

Temperatura przechowywania

15–25°C.

Warunki przechowywania

Ule należy przechowywać w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, poza zasięgiem bezpośredniego światła słonecznego.

Zasady higieny

  • Nigdy nie należy przenosić ula z jednej szklarni do innej.
  • Ul z trzmielami należy usunąć po co najwyżej 10 tygodniach od momentu umieszczenia
  • Wyczyścić platformę na ule przed umieszczeniem na niej nowych uli.

Utylizacja

Stare ule należy zamknąć w plastikowych workach na okres około 2 tygodni. Po tym okresie ule należy zutylizować zgodnie z lokalnymi przepisami.

Do pobrania

Obowiązują ogólne warunki firmy Koppert (spółki Koppert B.V. i jej spółek zależnych). Należy używać wyłącznie produktów dopuszczonych do stosowania na danym gatunku roślin w kraju i regionie klienta. Zawsze przestrzegaj lokalnych wymogów dotyczących rejestracji. Firma Koppert nie ponosi odpowiedzialności za nieuprawnione użycie. Firma Koppert nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne pogorszenie jakości produktów w wyniku ich przechowywania przez okres dłuższy niż zalecany lub w niewłaściwych warunkach.

Potrzebujesz pomocy?