Xanthomonas vesicatoria

Bakteryjna plamistość

Tomato damaged with bacterial spots of Xanthomonas vesicatoria
Tomato damaged with bacterial spots of Xanthomonas vesicatoria

Informacje ogólne

Xanthomonas vesicatoria to bakteria, która powoduje bakteryjną plamistość liści papryki i pomidora.

Cykl rozwojowy i wygląd bakteryjnej plamistości

Bakteria Xanthomonas vesicatoria może przetrwać na samosiewnych roślinach pomidora w polu i na zajętych chorobą resztkach pouprawowych. Bakterie są również przenoszone przez nasiona. Rozwojowi choroby sprzyjają temperatury w zakresie od 24 do 30°C oraz wysoka wilgotność z powodu deszczu, mgły lub nawadniania górnego. Zakażenie odbywa się przez aparaty szparkowe i rany. Patogeny są rozpraszane w kroplach wody z wiatrem, środkami mechanicznymi, takimi jak obcinanie i dotykanie, oraz poprzez aerozole. Wiele izolatów jest odpornych na pestycydy zawierające miedź.

Zapobieganie bakteryjnej plamistości

  • Używaj czystego materiału rozmnożeniowego i pozbawionych chorób nasion
  • Usuń źródła inokulum, takie jak martwe liście
  • W przypadku upraw pomidora i papryki stosuj płodozmian, aby zapobiegać infekcjom, których źródłem są rośliny samosiewne i resztki pouprawowe
  • Unikaj stosów odpadów w pobliżu szklarni lub pola upraw
  • Dostępne są odporne odmiany papryki, których należy używać

Zapobiegaj chorobom roślin poprzez zapewnienie optymalnych warunków uprawy.