Użyj do
Pułapek Picusan należy używać do wychwytywania i monitorowania występowania ryjkowca palmowego w połączeniu z feromonami bądź atraktantami odpowiednimi dla gatunku.
Szkodniki
Ryjkowiec palmowy (Rhynchophorus ferrugineus).
Rodzaje upraw
Palmy daktylowe i palmy ozdobne.
Zasada działania
Sposób działania
Pułapkę Picusan należy stosować w połączeniu z feromonem i/lub atraktantem dostosowanym do wybranego gatunku szkodnika. Z dozowników uwalnia się odpowiedni dla gatunku feromon płciowy lub atraktant, który wabi do pułapki samce i samice ryjkowca palmowego. Po wejściu do pułapki owady nie mogą uciec, co umożliwia ich wykrycie, policzenie i zidentyfikowanie. Skutecznie zmniejsza to potencjał reprodukcyjny populacji.
Specyfikacja produktu
Wygląd produktu
Opakowanie z dziesięcioma zestawami.
Instrukcja stosowania
Przygotowanie
- W przypadku stosowania feromonów: Umieścić dozownik feromonów w górnym koszu pułapki.
- W przypadku stosowania atraktantu: Umieścić atraktant w białym pojemniku pułapki.
- Feromony i atraktanty mogą być stosowane jednocześnie.
Stosowanie
- Pułapki Picusan należy umieścić na ziemi, co najmniej 5 metrów od drzew palmowych.
- Feromony oraz atraktanty należy wymieniać przynajmniej raz na trzy miesiące.
Dawkowanie
- Monitoring: 6 pułapek na hektar (2 na środku pola co 25 metrów i 4 na granicach pola co 100 metrów).
- Pas ochronny: 12–16 pułapek na hektar wzdłuż obwodu pola, zachowując odległość 25 metrów między pułapkami.
Zastosowania z innymi produktami
Stosować w połączeniu z feromonem lub atraktantem Pherosan Rhynchophorus ferrugineus.
Postępowanie z produktem
Warunki przechowywania
Przechowywać z dala od światła słonecznego.
Obowiązują ogólne warunki firmy Koppert (spółki Koppert B.V. i jej spółek zależnych). Należy używać wyłącznie produktów dopuszczonych do stosowania na danym gatunku roślin w kraju i regionie klienta. Zawsze przestrzegaj lokalnych wymogów dotyczących rejestracji. Firma Koppert nie ponosi odpowiedzialności za nieuprawnione użycie. Firma Koppert nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne pogorszenie jakości produktów w wyniku ich przechowywania przez okres dłuższy niż zalecany lub w niewłaściwych warunkach.