Produkt Ervipar służy do biologicznego zwalczania szkodników, szczególnie mszycy ziemniaczanej smugowej (Macrosiphum euphorbiae) i mszycy ziemniaczanej średniej (Aulacorthum solani). Atakowana jest również mszyca brzoskwiniowo-tytoniowa (Myzus persicae var. nicotianae). Produkt Ervipar należy stosować bezpośrednio po zaobserwowaniu pierwszych objawów obecności szkodników.
Jak działa produkt Ervipar?
Dorosłe samice pasożytniczych błonkówek żerują na mszycach. Zaatakowane mszyce puchną i zamieniają się w skórzaste mumie koloru szarego lub brązowego. Pierwsze dorosłe osobniki pasożytów wydostają się z mumii przez okrągły otwór w jej tylnej części po około 2 tygodniach od wprowadzenia.
Jak używać Ervipar
Ervipar — stosowanie
Rozsypać preparat na maty z wełny mineralnej lub do pudełek Dibox.
Produkt musi być suchy i pozostawać nieporuszany w miejscu wyłożenia co najmniej przez kilka dni.
Do zaznaczenia miejsca zastosowania produktu należy użyć odklejonej etykiety.
Optymalne warunki do stosowania produktu Ervipar
Produkt Ervipar nie jest aktywny w temperaturach powyżej 30°C
Przechowywanie i zasady postępowania
Organizmy pożyteczne mają bardzo ograniczoną żywotność, dlatego trzeba je umieścić na roślinach jak najszybciej po odbiorze. Niespełnienie tego warunku może mieć negatywny wpływ na jakość tych organizmów. W razie konieczności przechowania produktu Ervipar należy przestrzegać poniższych instrukcji. Firma Koppert nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne pogorszenie jakości produktów w wyniku ich przechowywania przez okres dłuższy od zalecanego lub w niewłaściwych warunkach.
Przechowywanie po odbiorze: 1–2 dni
Temperatura przechowywania: 8–10°C
Bez dostępu światła
Dawkowanie
Informacje o właściwych metodach można uzyskać od specjalisty firmy Koppert lub oficjalnego dystrybutora produktów Koppert.
Prosimy o zapoznanie się z lokalnymi wymaganiami rejestracyjnymi.
Firma Koppert Biological Systems nie ponosi odpowiedzialności za nieuprawnione użycie produktów.
Firma Koppert B.V. nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne pogorszenie jakości produktów w wyniku ich przechowywania przez okres dłuższy niż zalecany lub w niewłaściwych warunkach.
Skutki uboczne
Nasza aplikacja dotycząca skutków ubocznych informuje o szkodliwości różnego rodzaju pestycydów.