Myzus persicae subsp. nicotianae

Mszyca brzoskwiniowo-tytoniowa

Peach-potato aphid Myzus persicae subsp. nicotianae
Peach-potato aphid Myzus persicae subsp. nicotianae

Informacje ogólne

Mszyca brzoskwiniowo-tytoniowa (Myzus persicae subsp. nicotianae) prawdopodobnie wyewoluowała z mszycy brzoskwiniowo-ziemniaczanej na Dalekim Wschodzie i jest głównym szkodnikiem upraw tytoniu zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i Ameryce Południowej. Mszycę brzoskwiniowo-tytoniową (Myzus persicae subsp. nicotianae) można również znaleźć na szeregu roślin uprawnych w szklarniach, takich jak słodka papryka, bakłażan, chryzantema i różne rośliny doniczkowe oraz rośliny cięte.

Informacje na temat mszycy brzoskwiniowo-tytoniowej

Cykl rozwojowy i wygląd mszycy brzoskwiniowo-tytoniowej

Mszyce mają złożony cykl rozwojowy, a osobniki dorosłe mogą występować zarówno w postaci uskrzydlonej, jak i bezskrzydłej, i charakteryzować się różnorodnością kolorów. W przypadku rozmnażania bezpłciowego młode mszyce rodzą się w postaci rozwiniętych nimf. Natychmiast zaczynają żerować na soku roślinnym i szybko rosną. Przed osiągnięciem postaci dorosłej mszyce linieją czterokrotnie. Po każdym linieniu zrzucają białą skórę, co zdradza ich obecność w uprawie.

Bezskrzydłe mszyce brzoskwiniowo-tytoniowe (Myzus persicae subsp. nicotianae) są zawsze różowe lub czerwone. Są matowe, nigdy błyszczące. Uskrzydlone osobniki mają brązowoczarną głowę i klatkę piersiową oraz czerwonawy brzuch. Na ich brzuchu widnieje ciemnobrązowa plamka, a na korpusie — kilka poprzecznych, czarnych pasów. Czułki mają długość równą 0,7–1,0 długości ciała i sięgają do syfonów. Długość ich ciała wynosi 1,2–2,3 mm.

Rekomendowane dla Ciebie