

Informacje ogólne
Jedynym znanym stadium wszystkich gatunków grzybów Alternaria jest stadium rozmnażania bezpłciowego. Konidia i grzybnia zimują w glebie i resztkach pouprawowych i wywołują infekcję liści. Okres przetrwania może wynosić kilka lat, a w przypadku czarnej zgnilizny marchwi (Alternaria radicina) do 8 lat.
Cykl rozwojowy i wygląd czarnej zgnilizny marchwi
Czarna zgnilizna marchwi (Alternaria radicina) jest przenoszoną przez nasiona chorobą marchwi. Nasiona są głównym źródłem pierwotnej infekcji, która może prowadzić do obumierania sadzonek. Pierwotna infekcja liści w tym typie choroby marchwi może rozprzestrzenić się na kwiaty (co jest szczególnie niebezpieczne w przypadku upraw nasiennych) i na nać. Uszkodzenia powodowane przez czarną zgniliznę marchwi (Alternaria radicina) mogą sporadycznie występować na marchwi podczas zbiorów, ale zwykle pojawiają się podczas przechowywania po zbiorze.
Zarodnikowanie grzybów Alternaria zachodzi w temperaturze od 2–4°C do 28–30°C (optymalna temperatura mieści się w zakresie od 15 do 28°C) i przy wilgotności względnej (RH) ponad 90% lub gdy liście są mokre. Pomiędzy gatunkami występują nieznaczne różnice w optymalnej temperaturze, ale ogólnie ryzyko infekcji grzybami Alternaria jest większe w dość ciepłych i wilgotnych warunkach. Do infekcji może dojść w ciągu kilku godzin, zmiany mogą się pojawić od dwóch do trzech dni później, a zarodnikowanie może nastąpić w ciągu pięciu dni. Do infekcji dochodzi zarówno w sposób bezpośredni, jak i przez rany i aparaty szparkowe. Zarodniki są roznoszone przez wiatr, a w przypadku niektórych gatunków — przez krople deszczu.
Objawy uszkodzeń
Czarna zgnilizna marchwi (Alternaria radicina) powoduje obumieranie sadzonek i powstawanie na liściach ciemnobrązowych plam z żółtymi otoczkami, co prowadzi do wtórnych zakażeń grzybowych. W przypadku infekcji marchwi podczas przechowywania po zbiorach na korzeniu pojawiają się suche, zapadnięte, czarne zmiany.
Zazwyczaj grzyby Alternaria powodują powstawanie plam na liściach, płatkach i łodygach. Plamy te charakteryzują się ciemnobrązowymi koncentrycznymi pierścieniami, które powstają w wyniku zarodnikowania. Różne gatunki mogą powodować inne objawy.
Objawy uszkodzeń
Zapobieganie czarnej zgniliźnie marchwi
- Usuń pozostałości upraw, chwasty i rośliny samosiewne.
- Używaj czystych nasion i materiałów do rozmnażania.
- Stosuj płodozmian, zwłaszcza gdy głównym źródłem infekcji są zarodniki żyjące w glebie. W szczególności pszenica i jęczmień zmniejszają liczbę przetrwałych zarodników konidialnych w glebie.
- Stosuj odmiany odporne na czarną zgniliznę marchwi (Alternaria radicina).
- Zapobiegaj uszkodzeniom podczas zbiorów (ziemniaków i marchwi).
- Zebrane plony przechowuj w temperaturze 0–1oC.
- A. brassicae oraz A. brassicicola: dostosuj datę siewu, aby uniknąć warunków sprzyjających infekcji.
- W szklarniach: unikaj wysokiej wilgotności względnej.
Zapobiegaj chorobom roślin poprzez zapewnienie optymalnych warunków uprawy.