Alternaria radicina

Czarna zgnilizna marchwi

Black rot on carrot Alternaria radicina damage symptoms on carrot
Black rot on carrot Alternaria radicina damage symptoms on carrot

Informacje ogólne

Jedynym znanym stadium wszystkich gatunków grzybów Alternaria jest stadium rozmnażania bezpłciowego. Konidia i grzybnia zimują w glebie i resztkach pouprawowych i wywołują infekcję liści. Okres przetrwania może wynosić kilka lat, a w przypadku czarnej zgnilizny marchwi (Alternaria radicina) do 8 lat.

Cykl rozwojowy i wygląd czarnej zgnilizny marchwi

Czarna zgnilizna marchwi (Alternaria radicina) jest przenoszoną przez nasiona chorobą marchwi. Nasiona są głównym źródłem pierwotnej infekcji, która może prowadzić do obumierania sadzonek. Pierwotna infekcja liści w tym typie choroby marchwi może rozprzestrzenić się na kwiaty (co jest szczególnie niebezpieczne w przypadku upraw nasiennych) i na nać. Uszkodzenia powodowane przez czarną zgniliznę marchwi (Alternaria radicina) mogą sporadycznie występować na marchwi podczas zbiorów, ale zwykle pojawiają się podczas przechowywania po zbiorze.

Zarodnikowanie grzybów Alternaria zachodzi w temperaturze od 2–4°C do 28–30°C (optymalna temperatura mieści się w zakresie od 15 do 28°C) i przy wilgotności względnej (RH) ponad 90% lub gdy liście są mokre. Pomiędzy gatunkami występują nieznaczne różnice w optymalnej temperaturze, ale ogólnie ryzyko infekcji grzybami Alternaria jest większe w dość ciepłych i wilgotnych warunkach. Do infekcji może dojść w ciągu kilku godzin, zmiany mogą się pojawić od dwóch do trzech dni później, a zarodnikowanie może nastąpić w ciągu pięciu dni. Do infekcji dochodzi zarówno w sposób bezpośredni, jak i przez rany i aparaty szparkowe. Zarodniki są roznoszone przez wiatr, a w przypadku niektórych gatunków — przez krople deszczu.

Zapobieganie czarnej zgniliźnie marchwi

  • Usuń pozostałości upraw, chwasty i rośliny samosiewne.
  • Używaj czystych nasion i materiałów do rozmnażania.
  • Stosuj płodozmian, zwłaszcza gdy głównym źródłem infekcji są zarodniki żyjące w glebie. W szczególności pszenica i jęczmień zmniejszają liczbę przetrwałych zarodników konidialnych w glebie.
  • Stosuj odmiany odporne na czarną zgniliznę marchwi (Alternaria radicina).
  • Zapobiegaj uszkodzeniom podczas zbiorów (ziemniaków i marchwi).
  • Zebrane plony przechowuj w temperaturze 0–1oC.
  • A. brassicae oraz A. brassicicola: dostosuj datę siewu, aby uniknąć warunków sprzyjających infekcji.
  • W szklarniach: unikaj wysokiej wilgotności względnej.

Zapobiegaj chorobom roślin poprzez zapewnienie optymalnych warunków uprawy.