Don Sanchez Fresh wprowadza innowacje w biologicznej kontroli awokado

Don Sanchez Fresh wprowadza innowacje w biologicznej kontroli awokado

Don Sánchez Fresh jest producentem awokado, jagód i innych upraw rolnych. Ich udane doświadczenia z biologiczną kontrolą szkodników i chorób w uprawach takich jak maliny, skłoniły ich do podjęcia decyzji o wdrożeniu tego narzędzia w produkcji awokado Hass. Rezultatem była skuteczna i bezpieczna kontrola wciornastków, przędziorków krystalicznych i innych szkodników, co zagwarantowało sukces ich produkcji i wejście na różne rynki międzynarodowe.

Play

Od 1983 roku Don Sánchez Fresh zajmuje się produkcją, dystrybucją i marketingiem awokado i innych produktów rolnych. Ta rodzinna firma z siedzibą w Michoacán w Meksyku zaczęła stosować kontrolę biologiczną w produkcji malin, gdy z powodzeniem zwalczyła białego roztocza, szkodnika, który stanowił poważny problem dla kilku producentów owoców jagodowych w regionie. Wtedy właśnie dowiedzieli się o naturalnych rozwiązaniach firmy Koppert. Od tego czasu obie firmy utrzymują bliskie relacje, które pozwoliły im pójść o krok dalej.

Zwalczanie szkodników i chorób drzew awokado

W produkcji awokado występuje wiele szkodników, takich jak wciornastki, brązowe pająki, pająki krystaliczne, robaki i mrówki, a także choroby korzeni, które powodują zmniejszenie plonów drzew awokado i straty ekonomiczne z powodu uszkodzeń owoców. Z tego powodu niezbędne jest zintegrowane zarządzanie szkodnikami i chorobami. Podejście to łączy w sobie szereg metod, takich jak monitorowanie, praktyki kulturowe, kontrola biologiczna i, tylko w razie potrzeby, kontrola chemiczna.

Chociaż kontrola biologiczna nie jest jeszcze powszechna w produkcji awokado w Meksyku, coraz więcej plantatorów bada rozwój i wdrażanie naturalnych wrogów szkodników i chorób, takich jak drapieżne roztocza i robaki, szubienice, pożyteczne nicienie i grzyby entomopatogeniczne, między innymi, w celu zapewnienia zrównoważonej produkcji, która pozwala im na dalszy dostęp do rynków eksportowych, na których bariery wejścia stają się coraz bardziej rygorystyczne.

Oscar Alvarez, kierownik sadu w Don Sanchez Fresh, uważa, że ważna jest cierpliwość i rozwijanie wiedzy na temat zachowania pożytecznych owadów i ich relacji z innymi narzędziami zintegrowanej ochrony przed szkodnikami. "Trzeba być cierpliwym i wyzbyć się strachu. Potrzebna jest pomoc konsultantów Koppert, aby wiedzieć, które substancje wpływają na działanie owadów pożytecznych. Uzyskanie korzystnych wyników biologicznego zwalczania szkodników wymaga również wiele poświęcenia.

Więcej otwartych drzwi dzięki kontroli biologicznej

W kilku krajach istnieją przepisy ograniczające stosowanie niektórych pestycydów i zobowiązujące rolników do stosowania zrównoważonych praktyk rolniczych. Coraz więcej sprzedawców detalicznych wymaga nawet pozaprawnych warunków sprzedaży owoców i warzyw w swoich alejkach. IPM umożliwia rolnikom przestrzeganie tych przepisów i zapewnienie bezpiecznej i przyjaznej dla środowiska produkcji roślinnej.

Wszyscy rolnicy muszą zrobić krok naprzód, aby utrzymać się na rynku. Fabián Alejandre, koordynator sadu awokado w Don Sánchez Fresh, mówi: "Jednym z powodów, dla których zajmujemy się kontrolą biologiczną, jest nadchodzące prawo, które ograniczy stosowanie wielu cząsteczek i środków owadobójczych.

Wspólnie z firmą Koppert, Don Sánchez Fresh udało się wdrożyć skuteczną strategię kontroli biologicznej, która nie tylko dała im dostęp do wszystkich światowych rynków, ale także zagwarantowała wdrożenie zrównoważonych praktyk rolniczych, ograniczyła stosowanie agrochemikaliów, a w konsekwencji zmniejszyła zagrożenia dla środowiska i zapewniła produkcję zdrowych owoców wysokiej jakości".