Kategoria: Aktualności
Data publikacji: września 23, 2022

10 faktów o produkcie Spical

10 faktów o produkcie SPICAL

 

Drapieżne roztocza Neoseiulus californicus zawarte w produkcie SPICAL są wykorzystywane do zwalczania przędziorków od ponad 35 lat. Jest to jedne z najstarszych rozwiązań wprowadzonych przez Koppert, które świetnie spełnia swoją rolę w biologicznej ochronie roślin. Dużym atutem tych dobroczynków jest to, że można je stosować zapobiegawczo. Dzięki temu ich populacja zdąży się  namnożyć, zanim liczebność przędziorków wzrośnie do niekontrolowanych proporcji.

Dziesięć faktów na temat SPICAL

 

  1. Spical kontroluje wszystkie przędziorki wytwarzające sieci, zarówno w szklarniach, jak i na zewnątrz.
  2. Produkt może być stosowany w uprawach warzyw (z wyjątkiem pomidorów), kwiatów ciętych i owoców.
  3. Roztocza Neoseiulus californicus  występują naturalnie w rejonach Morza Śródziemnego oraz w Ameryce Północnej i Południowej.
  4. Ulubionym pokarmem dobroczynka kalifornijskiego są przędziorki, może jednak się żywić również innymi roztoczami, małymi owadami i pyłkiem.
  5. W związku z szerokimi preferencjami żywieniowymi produkt SPICAL może być wprowadzony do uprawy zapobiegawczo.
  6. Roztocza Neoseiulus californicus  zawarte w produkcie SPICAL są bardziej odporne na gorące i suche warunki, niż drapieżne roztocza Phytoseiulus persimilis (Spidex).
  7. Dobroczynek kalifornijski jest dostępny w różnych odmianach produktu: w butelce, w saszetce wykonanej z papieru lub folii biodegradowalnej. Roztocza w butelkach można aplikować ręcznie lub za pomocą dmuchawy Airbug.
  8. Saszetki z dobroczynkiem kalifornijskim zawierają całą mikrohodowlę pożytecznych organizmów. Drapieżne roztocza rozmnażają się w saszetkach i stopniowo przechodzą do uprawy przez okres kilku tygodni. W momencie pojawienia się przędziorków są gotowe do działania.
  9. Roztocza z produktu Spical są bardziej odporne na chemiczne pestycydy niż roztocza z produktu Spidex.
  10. Stosowanie produktu Spical zapewnia czystsze plony, wyższą produktywność i mniej pozostałości w uprawie.