Trialeurodes vaporariorum

Mączlik szklarniowy

Informacje ogólne

Mączlik szklarniowy (Trialeurodes vaporariorum) jest jednym z głównych szkodników roślin warzywnych i ozdobnych w szklarniach na całym świecie. Mączlik szklarniowy (Trialeurodes vaporariorum) pochodzi z tropikalnej i subtropikalnej Ameryki, prawdopodobnie z Brazylii lub Meksyku. Właściwymi żywicielami tego mączlika są setki gatunków roślin należących do różnych rodzin. Występuje na wielu uprawach, takich jak oberżyna, fasola, ogórek, słodka papryka, pomidor, róża, gerber i poinsecja.

Informacje na temat mączlika szklarniowego

Play

Mączlik szklarniowy (Trialeurodes vaporariorum) przechodzi przez sześć stadiów rozwojowych: jajo, pierwsze, drugie, trzecie i czwarte stadium larwalne (często określane jako „poczwarka”, chociaż ściśle rzecz biorąc, nie jest to w tym przypadku określenie poprawne) i osobnik dorosły. Larwy znajdują się pod spodem młodych liści i mają owalny kształt. Larwy w pierwszym stadium rozwojowym (gąsienice) są ruchome, podczas gdy pozostałe stadia larw pozostają spłaszczone na liściu. Czwarte stadium larwalne przekształca się w białą, owalną osłonkę otoczoną pierścieniem sztywnych woskowych pręcików. Nazywa się to stadium poczwarki. Poczwarki te można znaleźć na najstarszych liściach.

Dorosły osobnik wyłania się z poczwarki przez szczelinę w kształcie litery T. Dorosłe mączliki szklarniowe można zwykle znaleźć w górnej części rośliny i na spodniej stronie młodych liści, gdzie składają swoje jaja. Po wstrząśnięciu zarażonymi roślinami osobniki dorosłe najpierw zaczną latać, a następnie powrócą na spodnią część liści. Dorosły osobnik mączlika szklarniowego (Trialeurodes vaporariorum) ma dobrze rozwinięty nakłuwająco-ssący aparat gębowy i zaczyna żywić się sokiem roślinnym wkrótce po przekształceniu się z poprzedniego stadium. Owad jest pokryty białą woskową substancją.

Zwalczanie mączlika szklarniowego