Kategoria: Aktualności
Data publikacji: stycznia 04, 2022

Szczepionka V10 i V5 skutecznym sposobem na PepMV

Wirus mozaiki pepino (pepino mosaic virus), znany również jako PepMV, powoduje groźną chorobę pomidorów pod osłonami, która dynamicznie się rozprzestrzenia i powoduje znaczne szkody w uprawach na całym świecie. PepMV został po raz pierwszy zidentyfikowany na roślinie w Peru w 1980 roku. Od tego czasu pojawia się w kolejnych krajach. Jednak nie tylko to wzbudza obawy ogrodników, lecz także trudność w jego opanowaniu, gdy pojawi się w szklarni.

PepMV PepMV

Szczepy i objawy PepMV

Obecnie znane są cztery szczepy wirusa – europejski (EU), peruwiański (LP), chillijski (Ch2) oraz amerykański (US1). W Polsce najczęściej identyfikuje się szczep Ch2, lecz znane są również przypadki występowania innych. Co więcej, wirus mutuje i odznacza się wysoką trwałością.
Objawy zakażenia zależą od szczepu PepMV oraz warunków klimatycznych panujących podczas uprawy. Symptomy zarażenia tym wirusem mogą znajdować się na liściach, łodygach, owocach. Są to na przykład:

  • Żółte lub pomarańczowe plamy na owocach, mogą być także ognistoczerwone,
  • Marmurkowatość owoców,
  • Opóźnienie wzrostu liści,
  • Mozaikowate, ciemne lub żółte plamy na liściach,
  • Nierówne, pokrzywkowate liście,
  • Szary odcień liści,
  • Obumierające liście z brązowymi obszarami,
  • Brązowe pasy na łodygach,
  • Rozwarstwiające się owoce.

Wirus bardzo łatwo rozprzestrzenia się poprzez mechaniczne zabiegi w uprawie, np. zbiór, przycinanie czy uszczykiwanie. Może przenosić się także poprzez zakażone narzędzia, odzież oraz podczas transportu. Wirus może być roznoszony na wózkach, na których wykonywane są prace pielęgnacyjne i na materiałach, które trafiają na szklarnię z zewnątrz, np. wielorazowe skrzynki. Na przedmiotach przetrwa kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt dni. Utrzymywanie wysokiej higieny w profilaktyce tego wirusa jest koniecznością, jednak nie gwarantuje jego eliminacji. Jedynym skutecznym rozwiązaniem jest przeprowadzenie szczepienia roślin. Zabieg ten można wykonać używając produktu V10 lub V5 – w zależności od tego w jakim stopniu rośliny mają być zabezpieczone. Szczepienie rośliny za pomocą szczepionek zawierających łagodne izolaty PepMV gwarantuje ochronę przez zakażeniem agresywnymi szczepami wirusa. Roślina wytwarza po szczepieniu odporność krzyżową. Upraszczając: rozprzestrzenienie w roślinie niezakaźnych szczepów wirusa poprzez szczepienie, powoduje zwiększenie odporności na te zjadliwe. Szczepionki V5 i V10 różnią się między sobą zakresem zapewnianej ochrony.

V5 V5

V5 – ochrona przed wariantem chilijskim

Szczepionka przeznaczona jest do ochrony pomidora przed patogenicznymi izolatami wirusa mozaiki pepino o genotypie chilijskim (Ch2). Substancją czynną w V5 jest łagodny izolat VC1 wirusa PepMV. Ten rodzaj szczepionki zabezpiecza wybiórczo - tylko przed wariantem Ch2. Produkt zaleca się stosować na młodych roślinach pomidora (o wysokości 10–30 cm) przed lub po sadzeniu, od fazy 3 liści właściwych pomidora do fazy widocznych kwiatostanów i pąków kwiatowych, przed kwitnieniem. Co ważne - w czasie stosowania rośliny nie mogą być zakażone wirusem mozaiki pepino.

V10 V10

V10 - szerokie spektrum ochrony

Szczepionka V10 jest rozwiązaniem przeciwko pepino zapewniającym najszerszą ochronę. W odróżnieniu od innych rozwiązań dostępnych na polskim rynku, składa się z dwóch (a nie jednego) łagodnych wariantów wirusa (VX1 i VC1) i zawiera go około 10-50 mg/l. Zaszczepienie rośliny za pomocą V10 gwarantuje ochronę przeciwko szczepom chilijskim, peruwiańskim i europejskim. Tłumi również objawy szczepu amerykańskiego US1. Pełna odporność na zakażenie pojawia się około 4-6 tygodni po zabiegu, co potwierdza się za pomocą prób laboratoryjnych. Naukowcy przez 12 lat opracowywali formułę produktu, by zapewnić jego skuteczne działanie. V10 jest używany przez większość holenderskich ogrodników, którzy bardzo go cenią za efektywność.

Jak szczepić?

Szczepienie powinno być przeprowadzone możliwie jak najszybciej po rozsadzie, a najpóźniej przed otworzeniem się kwiatów. Szczepionki V10 oraz V5 występują w formie płynu w butelce o pojemności 0,8 litra. Przed użyciem należy wstrząsnąć butelkę i przygotować roztwór, zgodnie z instrukcją obsługi. Aplikować można za pomocą gąbeczki, pocierając nią liść lub za pomocą bawełnianej rękawiczki. Szczepienie należy przeprowadzać delikatnie, by nie zniszczyć liści. Cała uprawa powinna być poddana zabiegowi w tym samym dniu. Szczepienie przeprowadza się 1 raz w danym cyklu produkcyjnym. Bardzo ważne jest szybkie zużycie cieczy roboczej, maksymalnie w przeciągu 6 godzin.

Film instruktażowy dotyczący aplikowania szczepionki V10 dostępny jest pod linkiem:

https://www.youtube.com/watch?v=dAsdIfwIk7g