Erwinia carotovora subsp. carotovora (syn. Pectobacterium carovora)

Bakteryjna zgnilizna mokra, bakteryjna zgnilizna łodygi

Informacje ogólne

Ostatnio zmieniono nazwę bakterii Erwinia carotovora subsp. carotovora na Pectobacterium carotovora. Jest to jedna z bakterii pektolitycznych powodujących rozległe zgnilizny bakteryjne (bakteryjną zgniliznę mokrą, bakteryjną zgniliznę łodygi).

Cykl rozwojowy i wygląd zgnilizny mokrej/bakteryjnej zgnilizny łodygi

Patogeny Erwinia carotovora subsp. carotovora lub Pectobacterium carovora są bardzo powszechne, ale często nie osiągają progu szkodliwości ekonomicznej. Mogą przetrwać jako bakterie epifityczne na różnych roślinach lub w luźnej glebie. Występują również w jelitach owadów, prawdopodobnie rozprzestrzeniając się w ten sposób z gnijącej roślinności na rosnącą roślinę. Patogeny Erwinia carotovora subsp. carotovora lub Pectobacterium carovora infekują rośliny poprzez świeże rany, np. po przycinaniu. Nie mogą zainfekować zdrowych zielonych liści, ale mogą rozwijać się w starzejących się liściach, a stamtąd przedostawać się przez ogonek do głównej łodygi przez naczynia w ksylemie. Do rozwoju choroby wymagana jest wysoka wilgotność. Bakterie Erwinia carotovora subsp. carotovora lub Pectobacterium carovora występują również jako patogen wtórny w roślinach zakażonych innymi patogenami. Bakteria, która powoduje czarną nóżkę w uprawach ziemniaka, to inny podgatunek.

Objawy uszkodzeń

W przypadku upraw pomidora bakterie Erwinia carotovora subsp. Carotovora lub Pectobacterium carovora powodują bakteryjną zgniliznę łodyg oraz zgniliznę mokrą. Pierwszym objawem zgnilizny jest więdnięcie roślin w momencie pierwszego zbioru lub po jego zakończeniu. Rdzeń się rozpada, a łodyga staje się pusta. Ze względu na wzrost bakterii w rdzeniu łodyga wydaje się mokra i lepka. Powyżej lub poniżej pustej łodygi tkanka unaczynienia zachowuje normalną barwę.

Zmiany na owocach są najpierw małe, zapadnięte, wodniste i mają barwę od jasno do ciemnobrązowej. Znajdują się w pobliżu ran i naturalnych otworów na końcu łodygi. Później owoc staje się miękki, a zawartość zmian staje się płynna.

Zapobieganie bakteryjnej zgniliźnie mokrej/bakteryjnej zgniliźnie łodygi

  • Zapobiegaj wysokiej wilgotności
  • Stosuj odpowiedni reżim sanitarny, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się w uprawie
  • Czyść narzędzia i sprzęt
  • Wspomagaj szybkie zamykanie ran
  • Oczyszczaj wodę do nawadniania

Zapobiegaj chorobom roślin poprzez zapewnienie optymalnych warunków uprawy.

Skontaktuj się z ekspertem

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Skontaktuj się z naszym ekspertami.
Nasze produkty i rozwiązania tworzymy specjalnie dla profesjonalnych producentów.

Zasubskrybuj nasz biuletyn

Otrzymuj najnowsze informacje dotyczące swoich upraw prosto do skrzynki pocztowej

Przewiń na początek