Skip to content
  • Przejdź do:
  • Wciornastki
  • Rodzaj uszkodzenia
  • Gatunek
  • Cykl rozwojowy
  • Rozwiązania
  • Aktualności

Biologiczne zwalczanie wciornastków

Wciornastki to jedne z trudniejszych do zwalczania szkodników w uprawach. Ich żerowanie oraz zdolność przenoszenia wirusów prowadzą do deformacji i srebrnych plam na liściach, uszkodzeń owoców, a w konsekwencji do obniżenia plonów i jakości handlowej roślin. Ze względu na szybkie tempo rozmnażania i miejsce występowania (wewnątrz kwiatów i liści), skuteczne zwalczanie wciornastków wymaga zintegrowanego podejścia biologicznego.

Biologiczne zwalczanie wciornastków łączy kilka uzupełniających się rozwiązań, które zwalczają różne stadia rozwojowe szkodnika:

Drapieżne roztocza i pluskwiaki aktywnie zwalczają larwy i poczwarki wciornastków, natomiast pożyteczne nicienie zwalczają larwy i poczwarki w glebie. Pułapki, tablice lepowe i atraktanty wspierają wczesne wykrywanie szkodników oraz redukcję ich populacji. Pożyteczne grzyby mogą stanowić dodatkową linię obrony. Dzięki biologicznym rozwiązaniom firmy Koppert profesjonaliści mogą skutecznie i w sposób zrównoważony zarządzać populacjami wciornastków, chronić jakość upraw oraz utrzymywać wysoką produktywność roślin przez cały sezon.

Biologiczne rozwiązania dla Wciornastki

Filtry:
Wyczyść wszystkie filtry
Pokaż wszystko Pokaż mniej
znalezione produkty:

Masz pytania lub potrzebujesz pomocy?

Znajdź dystrybutora

Dowiedz się więcej:

Czym są wciornastki?

Niektóre gatunki wciornastków stanowią poważny problem w ogrodnictwie szklarniowym. Wciornastek zachodni (Frankliniella occidentalis) jest najbardziej szkodliwym gatunkiem. Wciornastkowate tworzą rząd Thysanoptera (wciornastki) – nazwa ta, pochodząca z greki, oznacza dosłownie „postrzępione skrzydła” i odnosi się do rzęsopodobnej strzępiny wzdłuż obu krawędzi ich cienkich skrzydeł. Znanych jest ponad 6000 gatunków. Większość z nich jest nieszkodliwa, niektóre to drapieżniki, a mniej niż 20 gatunków może powodować szkody w uprawach rolnych i sadowniczych. Wciornastki są małymi owadami (o długości 0,5–14 mm); największe gatunki występują w obszarach tropikalnych. W klimacie umiarkowanym nie przekraczają 2,5 mm. Wszystkie gatunki wciornastków wyrządzające szkody w uprawach szklarniowych należą do rodziny Thripidae.

Szkody wyrządzone przez wciornastki

Wciornastki powodują uszkodzenia roślin poprzez nakłuwanie komórek tkanek powierzchniowych i wysysanie ich zawartości, co skutkuje obumieraniem otaczającej tkanki. Powstałe srebrnoszare plamy na liściach i czarne kropki ich odchodów wskazują na ich obecność w uprawie. W kolejnych etapach puste komórki ulegają wysuszeniu, a sąsiadujące z nimi komórki brązowieją. Żywotność rośliny zmniejsza się na skutek utraty chlorofilu. W przypadku poważnego ataku liście mogą usychać, mogą także pojawić się uszkodzenia owoców, w zależności od gatunku wciornastków i ich gradacji. W przypadku roślin ozdobnych zniszczenia dotyczą zarówno kwiatów, jak i liści, które ulegają deformacji. Wciornastki są również odpowiedzialne za przenoszenie wirusów, spośród których najbardziej znanym jest wirus brązowej plamistości pomidora (TSWV), przenoszony głównie przez F. occidentalis..

Gatunki wciornastków

Cykl rozwojowy wciornastka

Filmy na temat zwalczania wciornastków

Zapraszamy do obejrzenia filmu lub odwiedzenia naszego kanału w serwisie YouTube, gdzie można zobaczyć nasze produkty do zwalczania wciornastków w działaniu.

Potrzebujesz pomocy?