Objawy uszkodzeń
Szkody ekonomiczne powodowane przez mszycę burakową wynikają głównie z bezpośredniego uszkodzenia żywności. Szkody pośrednie wiążą się z przenoszeniem wirusów roślinnych. Infestacja zazwyczaj rozpoczyna się od młodszych części rośliny, ale może rozprzestrzenić się na całą roślinę.
Nimfy i osobniki dorosłe pobierają składniki odżywcze z rośliny i zakłócają równowagę hormonów wzrostu. W ten sposób wzrost rośliny zostaje opóźniony, co powoduje deformację liści lub, jeśli do infestacji dojdzie wystarczająco wcześnie w sezonie, śmierć młodych roślin. Zahamowanie wzrostu i defoliacja zmniejszają plon.
Sok roślinny jest bogaty w cukry, ale ma niską zawartość białka. W związku z tym mszyce muszą wydobywać duże ilości soku, aby uzyskać odpowiednią ilość białka. Nadmiar cukru jest wydzielany w postaci spadzi, przez co roślina i jej owoce są lepkie. Na tej spadzi wyrasta czarna pleśńe, która skaża rośliny owocowe i ozdobne. W tym samym czasie zmniejsza się fotosynteza liści, co wpływa na produkcję.