
W polskich szklarniach zakończono już szczepienia V5 i V10 przeciwko wirusowi mozaiki Pepino, co oznacza intensyfikację prac i pojawienie się pierwszych wyzwań związanych ze szkodnikami. Obecną sytuację na rynku upraw szklarniowych i pod osłonami w różnych częściach Polski podsumowuje Renata Więcław, doradczyni Koppert Polska.
Szkodniki w szklarniach – wczesne zagrożenia
W wielu obiektach obserwuje się pierwsze oznaki presji szkodników. Część z nich przezimowała w szklarniach, inne pojawiły się wraz z nową rozsadą. Aby zapobiec silnemu rozwojowi mączlika, intensywnie rozwijana i dokarmiana jest populacja Macrolophusa – pierwsze nimfy już się pojawiły, co świadczy o prawidłowym rozwoju drapieżnego pluskwiaka. Tam, gdzie ochrona biologiczna dopiero rusza, oprócz Mirical wprowadzane są błonkówki Encarsia formosa, a w przypadku wysokiej presji również opryski NoFly i Spinatec. Zauważane są także pojedyncze osobniki tuty, dlatego zalecam monitorowanie sytuacji chociażby czarnymi tablicami lepowymi.
Przędziorki – wczesna interwencja
Podczas lustracji zdarzają się już niewielkie kolonie przędziorków. Rekomenduję zastosowanie Spidex – miejscowo w ogniskach występowania oraz w formie saszetek rozmieszczonych co kilka roślin jako działanie prewencyjno-kontrolne. Dzięki temu drapieżne roztocza skutecznie ograniczą populację szkodnika i zapobiegną jego dalszemu namnażaniu.
Świadome decyzje producentów
W tym sezonie konkurencja cenowa jest szczególnie widoczna. Jednak coraz więcej producentów wraca do Koppert, wybierając nie tylko produkt, ale i kompleksowe doradztwo. W odróżnieniu od klasycznych sprzedawców, doradcy Koppert prowadzą dokładne lustracje upraw i dostosowują zalecenia produktów i dawek do rzeczywistych warunków i presji szkodników. To właśnie indywidualne podejście pozwala na realne oszczędności, zamiast pozornie tańszych, ale niedopasowanych do problemu, słabszych jakościowo lub mniej skutecznych rozwiązań.
Podsumowanie
Sytuacja w szklarniach jest dynamiczna, natomiast na tą chwilę jestem spokojna o uprawy będące pod opieką doradców Koppert. Regularny kontakt i wizyty w szklarniach, dobra jakość produktów i wdrażanie zaleceń przez producentów to najlepsza recepta na zdrową uprawę.