Informacje ogólne
Owocówka jabłkóweczka (Cydia pomonella) to znany na całym świecie szkodnik jabłoni, a czasami także grusz, pigw, brzoskwiń i innych drzew owocowych. Jest bardzo powszechna w Europie.
Cykl rozwojowy i wygląd owocówki jabłkóweczki
Osobniki dorosłe mają rozpiętość skrzydeł 15–22 mm, czarnobrązowe skrzydła pokrywowe z dodatkiem szarości i dużą, metaliczną, brązowoczarną czarną otoczką na tylnej części. Tylne skrzydła są brązowe.
Ich jaja po złożeniu są białego opalizującego koloru i mają wymiary około 1,3 x 1,0 mm. Później rozwijający się zarodek jest widoczny jako czerwony pierścień. Larwy mają długość do 20 mm; początkowo są białawe, a później bladoróżowe, z brązową głową i bladą płytką odbytu. Poczwarka ma 8–10 mm długości i ciało w kolorze od żółtobrązowego do ciemnobrązowego, z kilkoma haczykowatymi włosami.
W Europie osobniki dorosłe pierwszego pokolenia pojawiają się od połowy maja. Owad składa na liściach lub rozwijających się zawiązkach jaja, z których po 10–14 dniach wykluwają się larwy. Larwy w pierwszym stadium rozwojowym drążą zawiązki, często przez kielich. Do większych owoców zwykle przedostają się przez obszar z boku lub w pobliżu łodygi. Larwy przechodzą przez pięć stadiów w ciągu około 4 tygodni. W pełni dojrzałe larwy opuszczają owoce i tkają kokony pod luźną korą, w pęknięciach w pniach lub podpórkach bądź w innych miejscach.
W zależności od klimatu rozwija się jedno, dwa lub więcej pokoleń rocznie. W pełni wyrośnięte gąsienice z ostatniego pokolenia zimują i przepoczwarzają się wiosną. Larwy, które nadal znajdowały się w jabłkach podczas zbiorów, często można znaleźć w pęknięciach w skrzynkach na jabłka lub w innych miejscach w sklepie.
Objawy uszkodzeń
Po zaatakowaniu owocu larwy najpierw tworzą jamkę tuż pod skórką. Otwór wejściowy jest widoczny i zwykle jest zatkany suchą wydzieliną. Larwa następnie ryje w kierunku rdzenia i wyjada dużą część miąższu, pozostawiając brązową miazgę. Punkt wejścia jest wtedy znacznie powiększony, ponieważ tkanka poniżej została wyjedzona. Zaatakowane owoce zwykle dojrzewają przedwcześnie i opadają.