Skip to content

Biologiczne rozwiązania dla Kukurydza

Filtry:
Wyczyść wszystkie filtry
Pokaż wszystko Pokaż mniej
znalezione produkty:

Masz pytania lub potrzebujesz pomocy?

Skontaktuj się z nami

Dowiedz się więcej:

Informacje

Kukurydza zwyczajna (Zea mays subsp. Mays)) to duża roślina zbożowa, którą dzieli się na sześć różnych odmian: kukurydza flint i dent, kukurydza na popcorn, kukurydza na kolby, kukurydza słodka i kukurydza na mąkę. Już około 10 000 lat temu kukurydza została udomowiona przez rdzenną ludność Meksyku i nadal odgrywa ważną rolę w kuchni meksykańskiej.

Liściasta łodyga kukurydzy wytwarza oddzielny pyłek i owulacyjne kwiatostany, nazywane również kłosami, które są owocami wytwarzającymi ziarna. Ziarna te są często błędnie nazywane nasionami. W kuchni ziarna kukurydzy często wykorzystywane są jako źródło skrobi.

Obecnie kukurydza jest powszechnie uprawiana na całym świecie. Jeśli chodzi o liczby, to każdego roku uprawia się więcej kukurydzy (pod względem wagi) niż jakiegokolwiek innego ziarna.

Potrzebujesz pomocy?