Objawy uszkodzenia przez Fusarium spp.
Grzyby z rodzaju Fusarium powodują więdnięcie naczyń krwionośnych, zgniliznę korzeni, zgniliznę stóp i łodyg, uszkodzenia liści, zgniliznę owoców, zarazę głowiastą zbóż oraz gnicie po zbiorach.
Fusarium oxysporum (więdnięcie Fusarium) to gatunek powodujący więdnięcie naczyniowe. Początkowo liście żółkną i więdną, głównie po jednej stronie rośliny. W końcu więdnie cała roślina. Inne objawy to brązowe przebarwienia naczyń ksylemu, które można zobaczyć po przecięciu łodyg. W przypadku bananów całe plantacje mogą obumierać, a gleba może nie nadawać się do sadzenia przez wiele lat.
F. graminearum/Gibberella zeae (Fusarium head blight lub parch) (anamorf/teleomorf) powoduje zamieranie sadzonek. U podstawy łodygi pojawiają się brązowe przebarwienia. Zainfekowane strąki i ziarniaki stają się białe z powodu odwodnienia, a następnie zmieniają kolor na różowo-czerwony, gdy tworzą się zarodniki. Infekcja kłosów obniża jakość wypiekową pszenicy i właściwości browarnicze jęczmienia. Ponadto wytwarzane są mikotoksyny, z których najbardziej znaną jest DON (deoksyniwalenol). Mikotoksyny są toksyczne dla ssaków, dlatego określono ich maksymalne poziomy.
Fusarium sambucinum (alias F. sulphureum) powoduje suchą zgniliznę ziemniaka. Początkowo zgnilizna jest ciemna i mokra. Zmiany są nieregularne i mają ostre krawędzie. W zagłębieniach widoczna jest różowa sporulacja.