Klienci

Klienci

Każdego dnia firma Koppert pomaga producentom roślini na całym świecie w zwalczaniu szkodników i chorób przy pomocy naturalnych, zrównoważonych metod. Mamy nadzieję, że w ten sposób aktywnie przyczyniamy się do rozwoju zrównoważonego społeczeństwa, zapewniając odpowiednie ilości bezpiecznej żywności, która pozwoli na wykarmienie gwałtownie rosnącej populacji.

Hodowla naszych naturalnych wrogów i trzmieli oraz rozwiązania mikrobiologiczne wymagają obszernej wiedzy. Do wprowadzania naszych produktów potrzebne jest natomiast silne wsparcie. W związku z tym firma Koppert oferuje swoje produkty wyłącznie profesjonalnym producentom.

Aby zapewnić naszym klientom usługi na najwyższym poziomie, przygotowaliśmy listę najczęściej zadawanych pytań. Mamy nadzieję, że znajdą wśród nich Państwo odpowiedzi na swoje pytania.

Biologiczna ochrona upraw

Czym jest biologiczna ochrona upraw?
Biologiczna ochrona upraw opiera się na bardzo prostej zasadzie: naturalni wrogowie, tacy jak drapieżne roztocza, biedronki i pasożytnicze osy, wypuszczane są na pola, żeby zwalczać szkodliwe owady tak, jak dzieje to się w przyrodzie. Firma Koppert oferuje różne gatunki pasożytniczych os oraz, drapieżnych roztoczy. Na naszym kanale w serwisie YouTube można zobaczyć, jak naturalni wrogowie atakują swoje ofiary.

Naturalne zapylanie

Czym jest naturalne zapylanie?
Takie warzywa jak pomidory czy słodka papryka często uprawiane są w szklarniach. Droga, którą pokonuje pyszny pomidor, żeby trafić na nasz talerz, jest bardzo długa. Zanim pomidor zacznie rosnąć, jego krzew musi najpierw stworzyć zalążek owocu. W przyrodzie za zapylenie, a co za tym idzie, powstanie owocu, odpowiedzialne są owady i inne zwierzęta. W przypadku ogrodnictwa i upraw rolnych najważniejszymi zapylaczami są pszczoły. Trzmiele są ich bliskimi krewnymi. W 1987 roku stwierdzono, że trzmiele mogą okazać się niezwykle pożyteczne, jeśli chodzi o zapylanie roślin w szklarniach.

Rozwiązania mikrobiologiczne

Poza dobroczynnymi stworzeniami i zapylaczami, trzecim filarem zrównoważonej hodowli roślin i upraw są produkty mikrobiologiczne, takie jak bakterie czy grzyby. Chociaż nie widać ich gołym okiem, produkty te – używane zarówno nad, jak i pod ziemią – mają ogromny potencjał. Zwalczają choroby i szkodniki, wzmacniają uprawy i zwiększają wchłanianie substancji odżywczych. Ich rozwój wymaga kompleksowych i kosztownych badań naukowych.

Projekty/szkoła

Czy przygotowują Państwo projekt dla szkoły? Jeśli tak, zachęcamy do odwiedzenia strony internetowej www.natureslittlehelpers.info/, na której można znaleźć informacje dotyczące biologicznej ochrony upraw, naturalnego zapylania i mikrobiologii. Sporo informacji znajduje się także na stronie www.koppert.pl, ale są one przeznaczone dla profesjonalnych producentów.