Klienci

Klienci

Każdego dnia firma Koppert pomaga producentom roślini na całym świecie w zwalczaniu szkodników i chorób przy pomocy naturalnych, zrównoważonych metod. Mamy nadzieję, że w ten sposób aktywnie przyczyniamy się do rozwoju zrównoważonego społeczeństwa, zapewniając odpowiednie ilości bezpiecznej żywności, która pozwoli na wykarmienie gwałtownie rosnącej populacji.

Hodowla naszych naturalnych wrogów i trzmieli oraz rozwiązania mikrobiologiczne wymagają obszernej wiedzy. Do wprowadzania naszych produktów potrzebne jest natomiast silne wsparcie. W związku z tym firma Koppert oferuje swoje produkty wyłącznie profesjonalnym producentom.

Aby zapewnić naszym klientom usługi na najwyższym poziomie, przygotowaliśmy listę najczęściej zadawanych pytań. Mamy nadzieję, że znajdą wśród nich Państwo odpowiedzi na swoje pytania.

Biologiczna ochrona upraw

Czym jest biologiczna ochrona upraw?
Biologiczna ochrona upraw opiera się na bardzo prostej zasadzie: naturalni wrogowie, tacy jak drapieżne roztocza, biedronki i pasożytnicze osy, wypuszczane są na pola, żeby zwalczać szkodliwe owady tak, jak dzieje to się w przyrodzie. Firma Koppert oferuje różne gatunki pasożytniczych os oraz, drapieżnych roztoczy. Na naszym kanale w serwisie YouTube można zobaczyć, jak naturalni wrogowie atakują swoje ofiary.

  • Dlaczego właśnie biologiczna ochrona upraw?
    Dlaczego właśnie biologiczna ochrona upraw?

    Hodowcy na całym świecie stosują biologiczną ochronę upraw na ogromną skalę. W rezultacie, poziom wykorzystania środków owadobójczych w ogrodnictwie znacząco się zmniejszył, a hodowcy uzyskują większe plony o wyższej jakości. Produkty spożywcze uprawiane z pomocą biologicznej ochrony upraw są zdrowsze i bezpieczniejsze zarówno dla konsumentów, jak i dla środowiska. Dla supermarketów, w których sprzedawane są warzywa i kwiaty, takie kwestie jak zrównoważony rozwój czy troska o środowisko są niezwykle ważne. Więcej informacji i ciekawostek na temat biologicznej ochrony upraw można znaleźć na stronie internetowej http://www.koppert.pl.

  • Gdzie można kupić Wasze produkty?
    Gdzie można kupić Wasze produkty?

    Prywatnych nabywców odsyłamy do firmy Entocare. Prowadzi ona sklep internetowy, w którym oferuje różne środki biologiczne dostępne w mniejszych opakowaniach dla prywatnych nabywców i zapalonych ogrodników.

    Profesjonalni producenci mogą skontaktować się z jednym z dystrybutorów firmy Koppert.

  • Skąd wiadomo, że owoce i warzywa dostępne w supermarkecie były uprawiane z wykorzystaniem biologicznej ochrony upraw?
    Skąd wiadomo, że owoce i warzywa dostępne w supermarkecie były uprawiane z wykorzystaniem biologicznej ochrony upraw?

    Chociaż coraz więcej producentów zwalcza choroby i szkodniki z pomocą naturalnych wrogów, a nie substancji chemicznych, wciąż nie jest to widoczne na samych produktach. Zachęcamy do zapytania o to pracowników supermarketu i zachęcania ich do stosowania bardziej zrównoważonych praktyk.

    Kupując produkt oznakowany jako „organiczny”, można mieć pewność, że w jego uprawie nie wykorzystano żadnych chemicznych środków ochrony upraw.

  • Kupiłem roślinę, w której znalazłem kartkę/saszetkę firmy Koppert. Co powinienem z nią zrobić?
    Kupiłem roślinę, w której znalazłem kartkę/saszetkę firmy Koppert. Co powinienem z nią zrobić?

    Kartka/saszetka w roślinie oznacza, że szkodniki zostały zwalczone przez naturalnych wrogów. To dobry znak, świadczący o tym, że roślina była uprawiana zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju! Kartkę/saszetkę można zostawić w roślinie. Może ona wciąż zawierać naturalnych wrogów, którzy będą w dalszym ciągu zwalczać szkodniki na roślinie. Owadami tymi nie należy się przejmować: interesują ich tylko szkodniki, po których wyeliminowaniu same zginą.

Naturalne zapylanie

Czym jest naturalne zapylanie?
Takie warzywa jak pomidory czy słodka papryka często uprawiane są w szklarniach. Droga, którą pokonuje pyszny pomidor, żeby trafić na nasz talerz, jest bardzo długa. Zanim pomidor zacznie rosnąć, jego krzew musi najpierw stworzyć zalążek owocu. W przyrodzie za zapylenie, a co za tym idzie, powstanie owocu, odpowiedzialne są owady i inne zwierzęta. W przypadku ogrodnictwa i upraw rolnych najważniejszymi zapylaczami są pszczoły. Trzmiele są ich bliskimi krewnymi. W 1987 roku stwierdzono, że trzmiele mogą okazać się niezwykle pożyteczne, jeśli chodzi o zapylanie roślin w szklarniach.

  • Dlaczego właśnie naturalne zapylanie?
    Dlaczego właśnie naturalne zapylanie?

    Korzystanie z trzmieli pomaga producentom zaoszczędzić mnóstwo czasu i pracy. W przeciwnym razie rośliny musiałyby być zapylane ręcznie. Okazuje się także, że naturalne zapylanie przez trzmiele przynosi lepsze wyniki. Poprawia współczynnik zapylenia, jakość owoców oraz wydajność upraw.

    W zależności od lokalnych regulacji prawnych, w różnych krajach firma Koppert oferuje różne rodzaje trzmieli. Obecnie trzmiele hodowane są nie tylko na potrzeby uprawy pomidorów; nasze ule i trzmiele kupują producenci uprawiający ponad 120 różnych gatunków roślin. Do tej pory wyhodowane zostały miliardy trzmieli. Biorąc pod uwagę, że naturalna populacja pszczół i innych zapylających owadów jest zagrożona, hodowla trzmieli nabiera coraz większego znaczenia.

  • Czym różnią się pszczoły i trzmiele?
    Czym różnią się pszczoły i trzmiele?

    Trzmiele zapylają za pomocą wibracji, co jest kluczowe w przypadku pomidorów i korzystne w przypadku borówek.
    Trzmiele dobrze pracują razem z pszczołami.

    Główne różnice:

    • trzmiele są większe i bardziej owłosione
    • trzmiele nie produkują miodu
    • trzmiele żyją w mniejszych koloniach (setki, a nie dziesiątki tysięcy osobników)
    • kolonie trzmieli nie hibernują (z wyjątkiem królowej)
  • Dlaczego oferujecie trzmiele, a nie pszczoły?
    Dlaczego oferujecie trzmiele, a nie pszczoły?

    Trzmiele są bardzo pracowite. Pojedynczy trzmiel może zapylić ok. 150 kilogramów pomidorów, odwiedzić tysiąc kwiatów i przepracować osiemnaście godzin dziennie. Trzmiel potrafi odlecieć od ula na odległość dziesięciu kilometrów oraz zebrać i przetransportować pyłek ważący 60% jego własnej masy ciała. Ponadto, trzmiele doskonale pracują w przypadku gorszych warunków atmosferycznych – przy niższych temperaturach oraz podczas wiatru. Właśnie dlatego trzmiele wykorzystuje się razem z pszczołami, które przy złej pogodzie wolą zostać w ulu. Trzmiele oferowane przez firmę Koppert są również wyjątkowo zdrowe. Ich jakość i zdrowie oceniane są zarówno przez niezależne instytuty, jak i w czasie rygorystycznych kontroli przeprowadzanych wewnętrznie przez firmę Koppert.

  • Użądlił mnie trzmiel. Co powinienem zrobić?
    Użądlił mnie trzmiel. Co powinienem zrobić?

    W informacjach na temat użądleń przez trzmiele opisano, jak ograniczyć ryzyko użądlenia przez trzmiela, jakie mogą występować po nim reakcje i jak należy w takich przypadkach postępować.

Rozwiązania mikrobiologiczne

Poza dobroczynnymi stworzeniami i zapylaczami, trzecim filarem zrównoważonej hodowli roślin i upraw są produkty mikrobiologiczne, takie jak bakterie czy grzyby. Chociaż nie widać ich gołym okiem, produkty te – używane zarówno nad, jak i pod ziemią – mają ogromny potencjał. Zwalczają choroby i szkodniki, wzmacniają uprawy i zwiększają wchłanianie substancji odżywczych. Ich rozwój wymaga kompleksowych i kosztownych badań naukowych.

  • W jaki sposób działają mikroorganizmy?
    W jaki sposób działają mikroorganizmy?

    Proces ich działania może być różny. Doskonałym przykładem jest biologiczny fungicyd Trianum. Preparat Trianum zawiera grzyba strzępkowego z gatunku Trichoderma harzianum. Spory szczepu T-22 kolonizują system korzeniowy rośliny i chronią go przed patogenami.

Projekty/szkoła

Czy przygotowują Państwo projekt dla szkoły? Jeśli tak, zachęcamy do odwiedzenia strony internetowej www.natureslittlehelpers.info/, na której można znaleźć informacje dotyczące biologicznej ochrony upraw, naturalnego zapylania i mikrobiologii. Sporo informacji znajduje się także na stronie www.koppert.pl, ale są one przeznaczone dla profesjonalnych producentów.