Kategoria: Aktualności
Data publikacji: sierpnia 13, 2018

Uprawa nowej generacji

W dniu 29 czerwca w Sobieniach Królewskich firmy Koppert, Syngenta oraz Konexim zorganizowały spotkanie szkoleniowe dla producentów pomidora szklarniowego. Motto spotkania to „Uprawa nowej generacji”. Mówiono o nowatorskich technologiach i nowych koncepcjach uprawy.

Pracownik holenderskiej firmy Plantmonitoring – Peter Geelen przedstawił nową koncepcję uprawy pomidora szklarniowego. Celem założenia jest wzmocnienie roślin przez utrzymanie ich w równowadze. W owej koncepcji bierze się pod uwagę układ złożony z roślin i powietrza w szklarni i na zewnątrz. W takim układzie , pomiędzy poszczególnymi elementami zachodzi transport energii, wody i dwutlenku węgla. W obiekcie szklarniowym trzy elementy dążą do równowagi: energia, dwutlenek węgla i wilgotność, natomiast w przypadku roślin wyodrębnia się równowagę energetyczną, wodną i asymilatów. Peter Geelen podkreślał, że nie można uzyskać silnych roślin skupiając się na jednym elemencie. Aby uzyskać silną, zdrową i zbalansowaną roślinę należy pracować z wieloma czynnikami i utrzymywać je w równowadze. Wiecej szczegółów można znaleźć w jego książce, która niestety nie jest receptą na to jak uprawiać pomidory szklarniowe, ale wyjaśni koncepcję nowego modelu uprawy.

Damian Pawliński z firmy Koppert przedstawił główne zagrożenia upraw w tym sezonie. Najpoważniejszym okazał się stosunkowo nowy szkodnik – Tuta absoluta, czyli skośnik pomidorowy. Owad ten przy tegorocznych temperaturach potrafi się bardzo szybko mnożyć, szacuje się, że w porównaniu z poprzednimi latami pojawiło się kilka pokoleń więcej. Wiąże się to z wyższym ryzykiem uodpornienia szkodnika na dotychczas stosowane środki chemiczne. Pojawienie się odporności potwierdzają obserwacje z kilku gospodarstw. Damian Pawliński przedstawił skuteczny program ochrony, wykorzystujący pożyteczne owady, bakterie, środki mechaniczne i chemiczne oraz pułapki lepowe i feromonowe. Podkreślał, że aby skutecznie kontrolować populację szkodnika należy stosować wszystkie elementy programu. Firma Koppert dodała do swojej oferty sporo nowości, są to między innymi testy jednorazowe pozwalające szybko i w prosty sposób wykryć choroby grzybowe i bakteryjne na miejscu w gospodarstwie, bez konieczności wysyłania próbek i czekania na wyniki z laboratorium. Kolejną nowością jest preparat zapobiegający suchej zgniliźnie wierzchołków owoców – Veni Calcium. Dzięki specjalnym komponentom i organicznej formy wapnia zawartej w preparacie, wykazał on dwukrotnie większa skuteczność niż środki konkurencyjne, mówił Damian Pawliński.

Marcin Grosner, reprezentujący firmę Syngenta, przedstawił nową odmianę pomidora malinowego, o numerze T414955 F1. Owoce cechują się wyrównanym, dużym rozmiarem przez cały sezon, duża odporność na suchą zgniliznę oraz jednolity malinowy kolor. Odmiana nie ma podatności na przebarwienia wywołane silnym nasłonecznieniem. Owoce są lekko spłaszczone, regularnie żebrowane, mięsiste i smaczne, o średniej masie 200 – 250g. Roślina jest silna, o krótkich międzywęźlach, charakteryzuje się szybkim wzrostem. Te cechy , w powiązaniu z dużymi owocami oraz szybkim rozwojem gron dają wysoki i pewny plon.

Sławomir Kozłowski, z firmy Konexim omawiał narzędzia, których należy użyć aby w praktyce zastosować wiedzę o nowej koncepcji uprawy. Zaprezentował produkty firmy Hoogendoorn: Komputer klimatyczny, mierniki temperatury liści i światła fotosyntetycznie czynnego, dyfuzyjne kurtyny termoizolacyjne oraz system kontroli pracy Work-It.

Po spotkaniu oraz w przerwach między poszczególnymi prelekcjami uczestnicy mieli okazję porozmawiać w przyjemnej atmosferze, co skłaniało do wymiany doświadczeń praktycznych na temat uprawy, istniejących problemów i możliwych rozwiązań. Uczestnicy wyrazili potrzebę częstszego organizowania tego typu, merytorycznych spotkań.

Potrzebujesz pomocy?