

Informacje ogólne
Misecznik szklarniowy Saissetia coffeae występuje powszechnie w regionach tropikalnych i szklarniach na całym świecie. Powoduje on poważne szkody w uprawach kawy i cytrusów. Atakuje również wiele roślin ozdobnych, w tym różne gatunki paproci, storczyki, fikusy, oleandry i goździki.
Cykl rozwojowy i wygląd misecznika szklarniowego
Dorosła samica S. coffeae ma półkulisty kształt i gładką powierzchnię. Jej kolor jest zwykle ciemny, czasem jaśniejszy brązowy lub prawie żółty, z wieloma równomiernie rozłożonymi jasnożółtymi plamkami. Wysoka, zaokrąglona forma i gładka powierzchnia odróżniają ten gatunek od większości innych szkodników z tej rodziny. Ich rozmiar zależy od rośliny żywicielskiej i może wynosić od 2 do 4,5 mm.
Młode nimfy mają kolor od białego do żółtawego, są bardziej owalne i mają wzniesiony wzór litery H na powierzchni grzbietowej. Wszystkie stadia rozwojowe żyją na spodniej stronie liścia, często w pobliżu żyły głównej. W przypadku silnego porażenia na łodygach, gałęziach i gałązkach pojawiają się pojedyncze owady.
Objawy uszkodzeń
Obecne owady są zwykle dość łatwo dostrzegalne jako błyszczące brązowe miseczki na spodniej stronie liścia w pobliżu głównych żyłek liścia. Wytwarzają duże ilości spadzi, powodując narastanie lepkich osadów na pobliskich powierzchniach. Spadź może przyciągać mrówki, a na słodkich osadach rozwijają się grzyby sadzawkowe. Zanieczyszczone liście mogą przedwcześnie opaść.