Objawy uszkodzenia
Wpływ infekcji PepMV na plantatorów pomidorów jest zróżnicowany. Do zmienności tej przyczynia się kilka czynników. Jednym z nich jest tożsamość genetyczna wirusa - który izolat którego szczepu - powoduje infekcję. Moment w cyklu uprawy, w którym dochodzi do infekcji, jest kolejnym czynnikiem, który może mieć istotny wpływ na powodowane szkody. Na przykład infekcja na początku sezonu, gdy roślina nie wydaje jeszcze owoców, zazwyczaj powoduje mniejsze straty niż infekcja, która ma miejsce, gdy rośliny są silnie obciążone. Typowe dla szkód powodowanych przez PepMV jest to, że są one bardzo intensywne przez kilka tygodni, a następnie zanikają, by ostatecznie powrócić w dalszej części sezonu. Oznacza to, że uszkodzenia mogą być bardziej dotkliwe w pewnym okresie roku, a 50-60% owoców nie nadaje się do sprzedaży.
Co więcej, niektóre odmiany pomidorów są bardziej podatne na utratę jakości z powodu PepMV niż inne, a klimat również ma na to wpływ. Ogólnie rzecz biorąc, gdy roślina ma większy stres z jakiegokolwiek powodu, straty będą znacznie wyższe.
Objawy zwykle wyglądają 2-3 tygodnie po zakażeniu i mogą znacząco wpływać na wydajność i jakość upraw, takich jak pomidory.
Typowe objawy to
Liście i łodygi
- Główki przypominające pokrzywy i/lub pęcherzyki na liściach
- Zahamowany wzrost liści
- Liście mają blady lub szary kolor
- Nekrotyczne i obumierające liście
- Żółty (chlorotyczny) i brązowy (nekrotyczny) mozaikowy wzór na liściach
- Żółte plamy na starszych liściach i chloroza międzynerwowa
- Martwica łodyg
Owoce
- Żółte lub pomarańczowe cętki na pomidorach
- Płomienisty wzór na pomidorach
- Pęknięcia i uszkodzenia owoców (pękanie)
Objawy na owocach mogą wyglądać jak objawy na pozostałej części rośliny lub nie, w zależności od odmiany pomidora, warunków środowiskowych i izolatu PepMV.