Skip to content
  • Przejdź do:
  • O firmie Koppert
  • Momenty w naszej historii
  • Lokalni sprzedawcy
  • Nasza firma
  • Zrównoważony rozwój
  • Fundacja

O firmie Koppert

Odpowiedzi na współczesne wyzwania rolnictwa, ogrodnictwa i ochrony środowiska kryją się w naturze. W Koppert wierzymy, że to właśnie ona podsuwa najlepsze rozwiązania. Dlatego każdego dnia z ciekawością odkrywamy jej możliwości i wykorzystujemy je w praktyce, działając w zgodzie z naturą.

Wspieramy rolników i ogrodników, dostarczając biologiczne metody ochrony upraw, od naturalnych wrogów szkodników, przez trzmiele zapylające rośliny, po mikroorganizmy, które chronią i wzmacniają plony. Dbamy o kondycję roślin zarówno nad ziemią, jak i pod jej powierzchnią.

Od 1967 roku pomagamy producentom na całym świecie uprawiać zdrowsze, bardziej odporne rośliny, dzięki wysokiej jakości produktom ochrony biologicznej.

Kluczowe momenty w naszej historii

Wkraczamy w świat cyfrowy

Po dekadach innowacji w ochronie biologicznej odważnie zaznaczamy swoją obecność w erze cyfrowej. Wprowadzamy Cyfrowego Asystenta opartego na sztucznej inteligencji, dzięki któremu wiedza i doświadczenie naszych specjalistów jest w zasięgu ręki. pozwala producentom na szybki dostęp do wiedzy i doświadczeń naszych specjalistów. Asystent jest już dostępny w aplikacji Koppert One.

Nowa identyfikacja marki Koppert

Prezentujemy odświeżony wizerunek marki, który odzwierciedla to, kim jesteśmy dziś: firmą zakorzenioną i związaną z naturą, która postawiła sobie ambitny cel, jakim jest bardziej zrównoważone rolnictwo i ogrodnictwo.

Zrównoważone opakowania przyszłości

W ramach celu „Zero Waste do 2030” wprowadzamy bardziej ekologiczne opakowania. Przyjazne naturze chłodzące boxy zaprojektowane z myślą o transporcie na duże odległości, pozwalają zachować świeżość i wysoką jakość naszych produktów w dniu dostawy to dopiero początek. Wkrótce dołączają kolejne innowacje, kartonowe zawieszki Mirical, butelki z recyklingu i bardziej ekologiczne ule Natupol.

Powstanie fundacji Koppert

Z okazji 50-lecia działalności zakładamy Fundację Koppert, której misją jest wspieranie edukacji, szkoleń i dostępu do zrównoważonych rozwiązań rolniczych w regionach, gdzie zasoby i wiedza są ograniczone. 

Rozpoczęcie działalności w Ameryce Południowej

Przejęcie brazylijskiej firmy Itaforte to ważny krok w rozwoju mikrobiologicznych rozwiązań Koppert. Otwiera ono nowe możliwości dla biologicznej ochrony w uprawach polowych na dużą skalę.

Swirski-Mite ratuje hiszpańskich producentów

Wprowadzenie drapieżnych roztoczy Amblyseius swirskii (Swirski-Mite) całkowicie odmienia hiszpańskie rolnictwo. W obliczu trudności eksportowych związanych z pozostałościami środków chemicznych, producenci słodkiej papryki sięgnęli po naturalnego sprzymierzeńca, stawiając ważny krok w stronę bardziej zrównoważonych, wolnych od pozostałości upraw. 

Czas na Trianum

Zgłębiamy świat mikrobiologii i przedstawiamy plantatorom Trianum, produkt wzmacniający system korzeniowy i chroniący rośliny przed chorobami odglebowymi. 

Nowe rynki, nowe horyzonty

Rozszerzamy produkcję poza Europą, otwierając zakład w Stanach Zjednoczonych. W tym samym czasie testujemy zapylanie upraw polowych przez trzmiele. Następstwem udanych prób jest wprowadzenie uli do zapylania upraw owoców. Tym samym rozszerzamy naszą działalność poza uprawy szklarniowe.

Pierwsze trzmiele do zapylania roślin

W 1988 roku po raz pierwszy wprowadziliśmy do szklarni trzmiele. Od tej chwili zapylanie nie odbywa się ręcznie, uprawy stają się bardziej wydajne i przyjazne środowisku. To przełomowy moment dla ogrodników i zrównoważonych upraw, gdyż od tej chwili nie można stosować pestycydów szkodliwych dla trzmieli. 

Rozpoczęcie produkcji pożytecznych nicieni

Rozpoczynamy produkcję nicieni entomopatogenicznych - mikroskopijnych organizmów, które otwierają nowy rozdział w biologicznej ochronie roślin. Początkowo pożyteczne nicienie stosowano do zwalczania szkodników glebowych, jednak później okazały się skuteczne także przeciwko szkodnikom żerującym na liściach.

Przekraczamy granice i tworzymy dział R&D

Otwieramy pierwszą zagraniczną filię Koppert w Wielkiej Brytanii. W tym samym czasie do zespołu dołącza pierwszy naukowiec, dając początek działowi badań i rozwoju oraz naszej wieloletniej pasji do innowacji.

Pierwsza pasożytnicza błonkówka

Kolejnym ważnym krokiem było rozszerzenie portfolio pożytecznych organizmów o naszą pierwszą pasożytniczą błonkówkę Encarsia formosa (En-Strip) - naturalnego sprzymierzeńca w walce z mączlikiem. 

Jan Koppert zapoczątkowuje biologiczną ochronę roślin

Producent ogórków Jan Koppert stanął przed poważnym wyzwaniem, gdy stosowane przez niego pestycydy przestały działać. Razem ze swoim synem, Peterem, postanowił poszukać innego, naturalnego rozwiązania. Ciekawość zaprowadziła ich do Szwajcarii, gdzie odkryli drapieżne roztocza Phytoseiulus persimilis (Spidex), naturalnego wroga przędziorka. Tak rozpoczęła się historia biologicznej ochrony upraw. 

2024
2022
2021
2017
2012
2005
2001
1993
1988
1986
1981
1972
1967
  • 300 +
    rozwiązania dla plantatorów
  • 100 +
    kraje posiadające dystrybutorów
  • 58 +
    lat doświadczenia
  • 3000 +
    pracowników na całym świecie

Nasza firma

Historia

Aby świat mógł rozwijać się w sposób zrównoważony, potrzebujemy upraw, które są bezpieczne dla ludzi i przyjazne dla środowiska. Wierzymy, że odpowiedzi na wyzwania współczesnego rolnictwa znajdują się w samej naturze. Dlatego działamy w partnerstwie z naturą, pomagając planecie odzyskać równowagę. Wykorzystujemy naturalnych wrogów szkodników, trzmiele do zapylania oraz mikroorganizmy, które wspierają, chronią i wzmacniają rośliny, zarówno nad ziemią, jak i pod nią. 

Nasza historia rozpoczyna się w 1967 roku, kiedy holenderski ogrodnik Jan Koppert dostrzega potrzebę znalezienia alternatywy dla chemicznych pestycydów. Jako pierwszy odkrywa naturalny sposób na zwalczanie szkodników w swoich uprawach, dając początek transformacji w kierunku zrównoważonego rolnictwa. 

Od ponad 55 lat wprowadzamy innowacje, które realnie zmieniają sposób uprawy roślin. Rolnicy i ogrodnicy na całym świecie korzystają z naszych produktów i wiedzy, by przywracać naturalną równowagę w uprawach poprawiając zdrowotność, odporność i plonowanie roślin. 

Wspólnie dążymy do spełnienia najwyższych standardów bezpieczeństwa żywności i realizacji naszego celu, w 100% zrównoważonego rolnictwa. 

To ambitna misja, której nie możemy zrealizować sami. Dlatego współpracujemy z rolnikami, partnerami, uczelniami, ośrodkami badawczymi i instytucjami publicznymi na całym świecie. Razem tworzymy przyszłość, w której zdrowie ludzi i planety idą ze sobą w parze. Dlatego też kontynuujmy nasze działania w partnerstwie z naturą.

Nasz cel

Świat potrzebuje w 100% zrównoważonego rolnictwa. W partnerstwie z naturą, działamy na rzecz zdrowszych, bezpieczniejszych i bardziej wydajnych upraw, poprzez opracowywanie i promowanie zrównoważonych praktyk rolniczych i ogrodniczych. 

Nasze wartości

Działamy w partnerstwie z naturą 
Aby świat mógł rozwijać się w sposób zrównoważony, potrzebujemy nowych rozwiązań  
w zakresie upraw – zdrowszych i bezpieczniejszych niż dotychczas. Podejmując decyzje dbamy o to, by korzyści dla ludzi i natury szły w parze. Jesteśmy przekonani, że odpowiedzi na nasze wyzwania w dziedzinie rolnictwa i ogrodnictwa należy szukać w samej naturze – w jej równowadze i zdolności do regeneracji. Dlatego działamy w partnerstwie z naturą.  

Pracujemy na rzecz rolników i ogrodników 
Założycielem firmy był poszukujący lepszych rozwiązań producent ogórków, dzięki któremu zawsze pamiętamy, skąd się wywodzimy. Wspieramy producentów na całym świecie, dostarczając im produkty, wiedzę i praktyczne wsparcie. Rozumiemy ich wyzwania i czujemy odpowiedzialność, by pomagać im przywracać naturalną równowagę w uprawach. Razem z nimi przyczyniamy się do zwiększenia dostępności bezpiecznej żywności wysokiej jakości w przystępnych cenach. 

Stale się doskonalimy 
Naszą siłą jest ciekawość i pasja do doskonalenia, które pomagają nam w realizacji naszego celu. Każdego dnia poszukujemy nowych, lepszych rozwiązań, rozwijając naszą wiedzę, procesy i produkty, by nie tyle sprostać, co przewyższyć oczekiwania naszych klientów. Jesteśmy otwarci na nowe pomysły, uczymy się metodą prób i błędów pozostając pionierami w dziedzinie biologicznej ochrony roślin. 

Budujemy globalną sieć współpracy 
Współpraca to część naszego DNA. Wiemy, że realizacja naszej misji wymaga wspólnego działania. Dlatego tworzymy i pielęgnujemy globalną sieć ekspertów, producentów i partnerów, z którymi dzielimy się wizją, wiedzą i inspiracją. Wspólnie dążymy do naszego celu: w 100% zrównoważonych upraw. 

Jesteśmy rodziną 
Jesteśmy firmą rodzinną i traktujemy się nawzajem jak członków rodziny, z szacunkiem, troską i zaufaniem. Łączą nas wspólne wartości oraz wiara w biologiczne rozwiązania i zrównoważone praktyki uprawne. 

Nasza historia

W 1967 roku producent ogórków Jan Koppert stanął przed poważnym wyzwaniem, gdy stosowane przez niego rozwiązania zwalczające szkodniki i choroby przestały działać. Jako pierwszy znalazł i wprowadził naturalne rozwiązanie do zwalczania przędziorków, drapieżne roztocza Phytoseiulus persimilis

Efekty okazały się tak dobre, że Jan Koppert postanowił podjąć się produkcji nie tylko na użytek własny, ale również dla innych producentów zmagających się z przędziorkami. Tak powstała firma Koppert. 

Synowie Jana – Peter i Paul Koppert, oraz jego siostrzeniec Henri Oosthoek dostrzegli ogromny potencjał pochodzącej z natury innowacji. Z niewielkiego rodzinnego przedsięwzięcia stworzyli firmę, która z czasem stała się światowym liderem w dziedzinie biologicznej ochrony roślin. 

Od tamtej pory Koppert stale się rozwija, poszerzając ofertę o pożyteczne owady, naturalnych zapylaczy i produkty mikrobiologiczne. Dziś nasze rozwiązania biologiczne są dostępne dla producentów w ponad 100 krajach na całym świecie. 

Z ponad 55-letnim doświadczeniem nieustannie odkrywamy i wykorzystujemy naturalne mechanizmy, które chronią i wzmacniają rośliny. Oferujemy zrównoważoną alternatywę dla pestycydów chemicznych, wspierając globalną transformację w kierunku zdrowszego i bardziej zrównoważonego rolnictwa, dla dobra ludzi i naszej planety.

Potrzebujesz pomocy?