Xanthomonas vesicatoria

Bakteryjna plamistość

Informacje ogólne

Xanthomonas vesicatoria to bakteria, która powoduje bakteryjną plamistość liści papryki i pomidora.

Cykl rozwojowy i wygląd bakteryjnej plamistości

Bakteria Xanthomonas vesicatoria może przetrwać na samosiewnych roślinach pomidora w polu i na zajętych chorobą resztkach pouprawowych. Bakterie są również przenoszone przez nasiona. Rozwojowi choroby sprzyjają temperatury w zakresie od 24 do 30°C oraz wysoka wilgotność z powodu deszczu, mgły lub nawadniania górnego. Zakażenie odbywa się przez aparaty szparkowe i rany. Patogeny są rozpraszane w kroplach wody z wiatrem, środkami mechanicznymi, takimi jak obcinanie i dotykanie, oraz poprzez aerozole. Wiele izolatów jest odpornych na pestycydy zawierające miedź.

Objawy uszkodzeń

W uprawach pomidora gatunek Xanthomonas vesicatoria powoduje małe wodniste plamy na liściach, które są najpierw okrągłe, a w miarę wzrostu stają się bardziej kanciaste. Środek zmian może wypaść, gdy staną się bardziej suche. W wilgotnych warunkach plamy mogą zlewać się ze zmianami na ogonkach i łodygach, tworząc długie ciemne smugi. Jeśli chodzi o owoce, najpierw pojawiają się małe czarne plamki na zielonych owocach. Przekształcają się one następnie w brązowe plamy, które wyglądają jak strup. Plamy te mogą mieć otoczkę.

W przypadku papryki na początku plamy na liściach są również okrągłe, małe i lekko uniesione od powierzchni liścia. Występują one na spodniej części liści i mogą się rozrastać w ciemnobrązowe zmiany z jasnobrązowym środkiem. Podobnie jak w przypadku zakażenia mączniakiem prawdziwym rośliny paprykowe zrzucają liście, które są poważnie zainfekowane. Wilgotne warunki sprzyjają rozwojowi zmian chorobowych. Na pędach pojawiają się długie, wąskie narośle rakowe, które stają się szorstkie i jasnobrązowe. Na owocach plamy są najpierw małe, okrągłe i zielone, ale stają się brązowe, unoszą się i wyglądają jak spękany strup.

Zapobieganie bakteryjnej plamistości

  • Używaj czystego materiału rozmnożeniowego i pozbawionych chorób nasion
  • Usuń źródła inokulum, takie jak martwe liście
  • W przypadku upraw pomidora i papryki stosuj płodozmian, aby zapobiegać infekcjom, których źródłem są rośliny samosiewne i resztki pouprawowe
  • Unikaj stosów odpadów w pobliżu szklarni lub pola upraw
  • Dostępne są odporne odmiany papryki, których należy używać

Zapobiegaj chorobom roślin poprzez zapewnienie optymalnych warunków uprawy.

Skontaktuj się z ekspertem

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Skontaktuj się z naszym ekspertami.
Nasze produkty i rozwiązania tworzymy specjalnie dla profesjonalnych producentów.

Zasubskrybuj nasz biuletyn

Otrzymuj najnowsze informacje dotyczące swoich upraw prosto do skrzynki pocztowej

Przewiń na początek