Myzus persicae subsp. persicae

Mszyca brzoskwiniowo-ziemniaczana

Informacje ogólne

Mszyca brzoskwiniowo-ziemniaczana (Myzus persicae subsp. persicae) jest szkodnikiem owadzim powodującym poważne szkody w uprawach szklarniowych roślin, takich jak słodka papryka, pomidor, ogórek i wiele innych. Mszyca może pochodzić z Azji, która jest rodzimym regionem występowania jej rośliny żywicielskiej, drzewa brzoskwiniowego, ale obecnie jest szkodnikiem występującym na całym świecie. Mszyca brzoskwiniowo-ziemniaczana (Myzus persicae subsp. persicae) jest szczególnie polifagicznym gatunkiem mszycy, który atakuje letnie rośliny żywicielskie z ponad 40 różnych rodzin.

Informacje na temat mszycy brzoskwiniowo-ziemniaczanej

Play

Cykl rozwojowy i wygląd mszycy brzoskwiniowo-ziemniaczanej

Mszyce mają złożony cykl rozwojowy, a osobniki dorosłe mogą występować zarówno w postaci uskrzydlonej, jak i bezskrzydłej, i charakteryzować się różnorodnością kolorów. W przypadku rozmnażania bezpłciowego młode mszyce rodzą się w postaci rozwiniętych nimf. Natychmiast zaczynają żerować na soku roślinnym i szybko rosną. Gdy rozmnażanie ma charakter płciowy, mszyce składają jaja, które zimują. W szklarniach rozmnażanie również odbywa się poprzez partenogenezę, a zapłodnione samorodne osobniki żeńskie wytwarzają nowe pokolenia osobników żeńskich. Przed osiągnięciem postaci dorosłej mszyce linieją czterokrotnie. Po każdym linieniu zrzucają białą skórę, co zdradza ich obecność w uprawie.

Bezskrzydłowe mszyce brzoskwiniowo-ziemniaczane (Myzus persicae subsp. persicae) mogą być zielone, biało-zielone, jasnożółtozielone, szarozielone, różowe lub czerwone. Są matowe, nigdy błyszczące. Uskrzydlone osobniki mają brązowoczarną głowę i klatkę piersiową oraz zielonożółty, zielony, a nawet czerwonawy brzuch. Na ich brzuchu widnieje ciemnobrązowa plamka, a na korpusie — kilka poprzecznych, czarnych pasów. Nimfy, które przekształcają się w uskrzydlone osobniki dorosłe, są często różowe lub czerwone.

Zwalczanie mszycy brzoskwiniowo-ziemniaczanej