
Zimujące szkodniki: diapauza lub hibernacja w oczekiwaniu na wiosnę
W okresie zimowym, gdy temperatura spada, najchętniej przebywamy w ciepłych pomieszczeniach. Podobnie zachowują się szkodniki w swoim naturalnym środowisku – ukrywają się w ciepłych zakamarkach, przechodząc w stan diapauzy lub hibernacji, cierpliwie oczekując nadejścia wiosny.
Diapauza to okres, w którym zostaje zahamowany metabolizm, wzrost i rozwój wielu gatunków owadów, umożliwia im przetrwanie w niesprzyjających warunkach, w okresie niedoboru pożywienia czy niskich temperaturach. Przerwa ta może nastąpić na różnych etapach rozwoju takich jak jajo, larwa czy poczwarka. Hibernacja jest z kolei stanem głębokiego uśpienia, maksymalnym obniżeniem aktywności metabolicznej, temperatury ciała i wydatkowania energii, dzięki czemu szkodniki mogą przetrwać nawet w czasie surowej zimy.
Wiosenna inwazja szkodników pod kontrolą
W okresie wiosennym, wraz ze wzrostem temperatury i opadami deszczu rusza wegetacja roślin. Dotyczy to zarówno upraw jednorocznych, takich jak ziemniaki, cebula, pomidory i kukurydza, jak i upraw wieloletnich, takich jak jabłka, gruszki i wiśnie. Natura budzi się do życia, a wraz z nią szkodniki, które wybudzają się z diapauzy lub hibernacji. To bardzo ważny moment, gdyż właśnie wtedy owady rozpoczynają intensywnie się rozmnażać, przez co stanowią poważne zagrożenie dla upraw.
Pojawiające się ogniska szkodników mogą wyrządzić szkody na wczesnych etapach uprawy, osłabiając rozwój roślin, zmniejszając plony do zbiorów, a w skrajnych przypadkach prowadząc do zamierania całej uprawy. Koszty utraty jakości i ilości plonu poniesie oczywiście producent.
Zwalczanie prewencyjne
Zwalczanie szkodników, takich jak mszyce, roztocza i mączliki po zakończeniu lub jeszcze przed rozpoczęciem produkcji ma kluczowe znaczenie. Pozwala to zmniejszenie wysiłku i nakładów na pozbycie się intruzów.
Proaktywne podejście pozwala zaoszczędzić czas i zasoby w przyszłości, zapobiega inwazjom w najbardziej wrażliwych momentach rozwoju roślin, znacząco zmniejsza populację szkodników w kolejnym cyklu uprawy oraz przyczynia się do osiągnięcia wyższych plonów.
Zintegrowana ochrona przed szkodnikami (IPM) z kontrolą biologiczną
Koppert oferuje skuteczne rozwiązania w zakresie biologicznego zwalczania szkodników, które można ująć w istniejącej już strategii IPM. Do tej grupy możemy zaliczyć między innymi produkty, które można stosować w niższych temperaturach, takie jak Capirel, Anso-Mite, Limonica i Entonem. Bardzo dobrze sprawdzą się do zwalczania zimujących szkodników, takich jak opuchlak truskawkowiec (Otiorhynchus sulcatus), śmietka glebowa (Delia platura), śmietka kapuściana (Delia radicum) i przędziorki (Tetranychus urticae).
Rozwiązania biologiczne, takie jak pożyteczne owady, roztocza i nicienie, zapewniają długotrwałą i skuteczną ochronę upraw. Podczas gdy szkodniki stopniowo wykształcają odporność na substancje zawarte w chemicznych środkach ochrony roślin, nie rozwijają takiej odporności na swoich naturalnych wrogów. W rezultacie biologiczna ochrona upraw zapewnia trwałe rozwiązanie w również w ujęciu czasowym.
Stosuj działania prewencyjne, chroń uprawy dzięki produktom i środkom biologicznej ochrony roślin.