Kategoria: Aktualności
Data publikacji: października 11, 2022

16 października - Światowy Dzień Żywności

16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności, którego hasłem przewodnim jest “Nie zostawiaj nikogo w cieniu”. 2022 to rok, w którym cały czas mamy do czynienia z pandemią, konfliktem zbrojnym na Ukrainie i w innych miejscach świata, zmianami klimatycznymi i rosnącymi kosztami życia. 

Światowy Dzień Żywności to dzień, w którym należy zastanowić się nad sposobami osiągnięcia bezpieczeństwa żywnościowego dla wszystkich ludzi na świecie.

Teraz, gdy coraz bardziej angażujemy się w biologiczną ochronę upraw rolnych, nasza misja w zapewnianiu bezpiecznej żywności dla rosnącej populacji stała się jeszcze bardziej istotna” – mówi Martin Koppert. „Uprawy chronione biologicznie są nie tylko bardziej odżywcze i bezpieczne, ale stosowanie ochrony biologicznej i biostymulatorów oznacza, że środowisko naturalne nie odczuwa skutków działania środków chemicznych. Wszyscy wygrywają!

Światowy Dzień Żywności obchodzony jest co roku 16 października, aby promować globalną świadomość i działania na rzecz tych, którzy cierpią głód oraz podkreślać potrzebę zapewnienia wszystkim zdrowych produktów żywnościowych.

Świadomość produkcji żywności jest stałym elementem w programie naszych partnerów - Ruud Sies i Hanneke van Hintum w ramach Resilience Food Stories. Bohaterowie opowiadają historie prawdziwych herosów żywności, pełnych pasji rolników, którzy swoim działaniem pokazują, że tylko dzięki zrównoważonemu ogrodnictwu i rolnictwu możemy osiągnąć nasz cel – zdrową, bezpieczną, odporną i wydajną światową produkcję żywności. 

Kukurydza, dar od bogów

Marin Jonsson (Meksyk) wyjaśnia znaczenie kukurydzy. Jest to jedna z najbardziej uniwersalnych upraw, która może dostosować się do klimatu w niemal każdym miejscu na świecie dostarczając wysokie plony. „Ważne jest, aby skupić się na zrównoważonej i dostosowanej kulturowo produkcji zgodnie z tradycjami rolniczymi”.

500 hektarów marchwi i cebuli

Ziemia, którą uprawiamy jest nie tylko nasza, ale należy także do przyszłych pokoleń” – wyjaśnia Grigore Petru (Rumunia), ogrodnik produkujący marchew i ziemniaki. „Ludzie chcą zdrowej, wysokiej jakości żywności, a jednocześnie bardzo chcemy zachować zdrowie środowiska”.

Xfarm i wieża nadziei

Xfarm, projekt społeczny w Apulii jest doskonałym przykładem rolnictwa społecznego. W realizacji tego projektu uwzględniane są kwestie globalne i lokalne, takie jak zmiana klimatu, bioróżnorodność i możliwości zatrudnienia dla osób znajdujących się w niekorzystnej sytuacji społecznej.
Kiedy zmienimy sposób produkcji, możliwa będzie zmiana sposobu dystrybucji, a potem zmiana przyzwyczajeń ludzi” – stwierdza Jacopo Volpicelli (Włochy).