HyFood przenosi habanero na inny poziom dzięki kontroli biologicznej

HyFood - Hydroponic Premium Crops, z siedzibą w gminie Linares w stanie Nuevo León, to firma zajmująca się produkcją różnych odmian papryki habanero w systemie hydroponicznym. Od momentu założenia w 2017 r., jej cel był jasny: produkować owoce o wysokiej wartości, pomagając ekosystemom i oferując konsumentom wykwalifikowany produkt. Aby to osiągnąć, fundamentalne znaczenie miało wdrożenie zintegrowanego systemu ochrony przed szkodnikami wspieranego przez naturalne rozwiązania Koppert.

Przez ponad 4 lata Koppert i HyFood z powodzeniem współpracowały przy wdrażaniu programu IPM, który ułatwił ochronę ich upraw bez użycia agrochemikaliów i pozwolił im zachować zgodność z ramami prawnymi wejścia na rynek amerykański, jeden z najważniejszych i najbardziej wymagających na poziomie globalnym.

Szukam niezawodnego partnera

Aby zachować spójność ze swoją filozofią, firma HyFood musiała zminimalizować stosowanie agrochemikaliów. Aby to osiągnąć, konieczne było wdrożenie zintegrowanego programu ochrony przed szkodnikami.

"Zaczęliśmy szukać alternatyw i znaleźliśmy Koppert... na początku tworzenia narzędzi kontroli biologicznej, ich konsultanci pokazali nam zakres możliwości, jakie mieli do wykorzystania w naszej uprawie. Po przeprowadzeniu odpowiednich badań i testów zalecili nam stosowanie produktów, które do tej pory działały bardzo dobrze" - powiedział Martin Salazar, kierownik produkcji HyFood.

Jednym z kluczowych czynników udanego wdrożenia programu kontroli biologicznej było szkolenie personelu w zakresie monitorowania szkodników i uwalniania pożytecznych czynników, takich jak Amblyseius swirskii (Swirski Ulti-Mite), Phytoseiulus persimilis (Spidex Vital Plus), Orius laevigatus (Thripor-L) i Catolaccus hunteri (Catopar). Dla Adriany Ramirez, inspektora ds. monitorowania szkodników, zaangażowanie konsultantów Koppert w ten proces było kluczowe. "To było bardzo dobre doświadczenie, ponieważ zdobyliśmy wiedzę i umiejętności, dzięki którym jesteśmy w stanie zidentyfikować szkodniki, takie jak mączlik, przędziorek i wciornastek na czas i uwolnić w odpowiednim czasie korzystne środki, których każdy z nich potrzebuje, a tym samym być w stanie zebrać dobry produkt".

Certyfikowany produkt na wyższym poziomie

Meksyk jest wiodącym eksporterem kilku odmian chili, reprezentującym 90% całkowitej światowej konsumpcji. W ciągu ostatnich 10 lat eksport tego owocu odnotował średni roczny wzrost o 1,8% pod względem wielkości i 11,4% pod względem wartości ekonomicznej, a głównym klientem meksykańskiego chili są Stany Zjednoczone, kraj, do którego trafia około 99% całkowitej ilości eksportowanej. "Jednym z głównych wyzwań, przed którymi stoimy w eksporcie do Stanów Zjednoczonych, są ramy prawne, które zabraniają stosowania niektórych cząsteczek chemicznych w uprawach. Spełniliśmy te wymagania dzięki kontroli biologicznej" - powiedział Salazar.

Oprócz korzyści związanych z dostępem do rynków eksportowych, HyFood usprawnia swoje procesy produkcji hydroponicznej dzięki zgodności wymaganej przez międzynarodowe organizacje certyfikujące, które zatwierdzają habaneros jako bezpieczny i nieszkodliwy produkt.

Współpraca między Koppert i HyFood jest kolejnym przykładem tego, jak wdrożenie zintegrowanego programu ochrony przed szkodnikami opartego na biokontroli może otworzyć drzwi do rynków międzynarodowych i zmaksymalizować wydajność i produktywność upraw.