
Trianum, biologiczny środek grzybobójczy firmy Koppert zawierający ekskluzywny szczep T-22 Trichoderma harzianum, osiągnął doskonałe wyniki w uprawach papryki do przetwórstwa w Portugalii, kraju, w którym ten biologiczny środek grzybobójczy jest zarejestrowany od 2018 r. w dwóch formułach(Trianum-P i Trianum-G).
Uprawy przemysłowe, podobnie jak wszystkie inne, są również dotknięte grzybami glebowymi, które znacznie zmniejszają ich produktywność i rentowność. Aby zoptymalizować stosowanie Trianum-P w uprawach przemysłowych, Koppert Portugal przeprowadził testy z kilkoma hodowcami. Jedna z tych prób została przeprowadzona z firmą Sociedade Agrícola Militão, w mieście Ribatejo, w uprawie papryki dla przemysłu przetwórczego.
Pedro Militão jest jednym z dwóch właścicieli firmy Sociedade Agrícola Militão, która uprawia około 40 hektarów papryki na obszarze Marinhais. Cała uprawa jest zbierana mechanicznie. W przypadku mechanizacji bardzo ważne jest, aby wszystkie rośliny osiągnęły koniec swojego cyklu z wysokim poziomem zdrowia i wigoru, aby maszyna zbierająca mogła dobrze wykonać swoją pracę. "Wraz z wprowadzeniem mechanicznego zbioru byliśmy zmuszeni zmienić nasz sposób produkcji i zdecydowaliśmy się wprowadzić nowe środki, które pomagają chronić korzenie. W ten sposób po raz pierwszy dowiedzieliśmy się o Trianum-P, biologicznym rozwiązaniu, dzięki któremu potwierdziliśmy wzrost odporności roślin na grzyby glebowe, osiągając większy wigor, a co za tym idzie, uzyskując wyższą produkcję końcową", wyjaśnia Pedro Militão.


Sociedade Agrícola Militão wysoko ceni fakt, że Trianum jest produktem w 100% naturalnym, dopuszczonym do stosowania w rolnictwie ekologicznym i nie pozostawia pozostałości na owocach. Trianum jest zgodny z pozycjonowaniem firmy, która jest bardzo świadoma zrównoważonych praktyk rolniczych, które szanują środowisko. "Bez wątpienia jest to produkt o dużym potencjale dla uprawy papryki", mówi Pedro Militão.
Dobre wyniki uzyskane dzięki Trianum sprawiają, że biologiczny środek grzybobójczy Koppert jest bezpieczną i skuteczną alternatywą dla pestycydów w uprawach warzyw dla przemysłu przetwórczego, które są bardzo ważne w Portugalii. Około 80% całkowitej produkcji warzyw dla przemysłu przetwórczego w Portugalii jest eksportowane do innych krajów po przejściu różnych procesów, takich jak mrożenie lub gotowanie. Główne uprawy warzyw dla przetwórstwa w Portugalii to: Pomidor (14 500 ha), Groch (3 500 ha), (Brokuły 4 000 ha), (Papryka 1 000 ha), Cukinia (150 ha), Słodki ziemniak (120 ha) i Bakłażan (90 ha).
Wielkim wyzwaniem stojącym przed produkcją roślin dla przemysłu przetwórczego jest praca za niską cenę, w której produkt owocowo-warzywny prezentuje fizyczne i organoleptyczne cechy odmiany, wolne od szkodników i chorób oraz wolne od pestycydów, gwarantując konsumentowi końcowemu zero pozostałości. Trianum okazało się dobrym rozwiązaniem, które eliminuje potrzebę stosowania pestycydów do zwalczania chorób na poziomie gleby w uprawach przemysłowych. Z tego powodu Trianum stało się ważną częścią zrównoważonego rolnictwa w Portugalii.